Milyen ruhát hordunk? Milyen ruhát hordjunk? 4.
2015. november 14. írta: KK Kriszta

Milyen ruhát hordunk? Milyen ruhát hordjunk? 4.

Ugye ismerősek ezek a szavak, hogy batiszt, puplin, krepp, karton, zefír düftin, ballon? Nem? Vagy nem mindegyik? Akkor most közelítsük meg az anyagfajtákat abból a szemszögből, hogy milyen szövéssel készültek, milyen felülettel rendelkeznek, és ennek megfelelően milyen sajátos tulajdonságokkal bírnak.

A most felsorolásra kerülő anyagok eredetileg főleg pamutból készültek, szövéssel, de napjainkban olyan mánia lett a szálak keverése – mondjuk a textil tulajdonságainak javítása céljából – hogy most már egyáltalán nem garantálható, hogy a boltban kinézett textil csak azért pamut, mert ballon vagy akár frottír. Például a batisztot nagyanyáink abroszok és konyhai textileszközök készítésére használták, de gyakran készültek belőle blúzok, ingek is. Jól kezelhető anyag volt pamut korában is, de napjainkban, amikor az éttermi catering részeként szerepel, már nagyon fontos lett, hogy könnyen mosható és vasalható legyen, ezért gyakran kevernek hozzá műszálat is.

47028831_l.jpg

Ha már szóba került, kezdjük a batiszttal a textilfajták felsorolását! A legegyszerűbb szövési technológiával készült, azaz vászonkötésű szövet, amelyet pamutból, lenből, de akár gyapjúból is készíthetnek a kevertszálas változatok mellett. Tulajdonképpen ez az amit pamutvászonnak nevezünk.

A puplin szintén vászonkötésű, de haránt bordázattal rendelkezik, őt is elkapta a műszál-mánia, így létezik 100% poliészter változata is. A zefír a harmadik a vászonkötésű textilek között, jellegzetessége, hogy tarkán szőve is elérhető. Karton szövetből készült a sokak által ismert, a népi művészet egyik bástyáját képező kékfestő. Ez is vászonkötésű, sűrű szövésű, keményített, aránylag vékony szálból készül. A ballon is a vászonkötésűek közé tartozik, de vastagabb szálakból készül. Ettől szép tartása van, ha kabátot csinálnak belőle, gyakran impregnálják, hogy vízlepergető legyen.

A frottír szintén szövet, amelynek a felületére szabályos hurkokat készítenek egy külön láncfonalrendszerből. A pamutfrottírnak nagy a nedvszívóképessége (hiszen a sok szál nagy felületet képez), de ennél is figyelni kell, hogy az alapfonal pamutból vagy kevert szálból van-e. Az utóbbi lehet, hogy puhább, de az előbbivel jobban lehet törölközni.

Folytatom!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr938076370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása