Milyen ruhát hordunk? Milyen ruhát hordjunk? 3.
2015. november 04. írta: KK Kriszta

Milyen ruhát hordunk? Milyen ruhát hordjunk? 3.

Emlékszem amikor gyerekkoromban anyukám úgy emlegette a ruháit, hogy „tudod az a krémszínű chiffon blúz”, meg a „muszlin szoknyám” (nem, nem egy vallásos ruhadarabról van szó!), „a gabardin chanel-szerű kosztümöm”. És persze én sose tudtam miről van szó, vagy ha tudtam is melyik ruhákról beszél, nem értettem a varázsszavakat. Ennek egy ideig nem is volt jelentősége, hiszen a szocreál időkben örültünk, ha pamut dolgokat lehetett kapni, nem csak a nejlon iskolaköpenyt és otthonkát.

Napjainkban viszont visszatért a „haute couture” a hétköznapokba, így újra szembesülhetünk az anyagok széles választékával. Persze már az alapanyagok sem a régiek, vagyis a chiffon sem csak pamut vagy selyem, és a gabardin sem csak gyapjú lehet. De ne szaladjunk előre, ebben a posztban még a ruha-alapanyagokról lesz szó.

Gyapjú

Állati eredetű textilipari alapanyag, amely „lenyeréséhez” szerencsére nem kell elvenni életeket. Nemrég volt hír, hogy egy néhány évre elkóborolt birkáról több tíz kiló gyapjút nyírtak le, vagyis láthatjuk, hogy a birka gyapja ugyanúgy nő, mint a mi hajunk, és nekik kifejezetten kellemes, ha időnként megszabadítjuk tőle.

9826484_l.jpg

A gyapjú kiváló alapanyag, mert szálai természetes lanolinnal vannak bevonva nyíráskor (ezt később esetleg pótolni kell), és így bőrbarát, sőt sokszor gyógyító hatással bír. Kevesen tudják, hogy a gyapjúbunda feladata a szigetelés és nem a melegítés, vagyis a külső hőmérséklettől függetleníti az általa beburkolt testet. Így pl. gyapjú takaróval (már nem a fonalból szőtt, hanem a gyapjas) kiválóan lehet takarózni télen-nyáron, mert alatta megőrzi az állandó testhőmérsékletünket.

A birka gyapja szálakból áll, amelyeket összesodorva gyapjúfonalat kapunk. A fonal vastagsága igény szerint alakítható, a nagyon vastag szálakból takaró készül, majd vékonyabból óriási téli pulcsik és mamuszok, míg a még vékonyabbakból már bármilyen ruhadarab is köthető. Gépikötött formában is elérhető.

A gyapjúból nemezt is készítenek, ami egy nagyon érdekes anyag. Tökéletesen vízlepergető (nem csak sűrűségénél fogva, hanem a már említett lanolin miatt is), nagyon tartós, kiválóan szigetel. Jurták borítására is alkalmas, de kabátokat, cipőket, felöltőket is varrnak belőle.

Gyapjú nem csak a birkák gyapjából készülhet, ritkábban ugyan, de fonalboltban kaphatunk különlegességnek számító csemegéket: angóra, kasmír, teve, yak, láma, vikunya stb. testéről is nyírnak olyan szőrzetet, amelyből gyapjú fonal állítható elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr48050300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása