Milyen ruhát hordunk? Milyen ruhát hordjunk? 2.
2015. október 24. írta: KK Kriszta

Milyen ruhát hordunk? Milyen ruhát hordjunk? 2.

Itt az idő, hogy belemerüljünk a textíliák változatos és igéző világába!

Nézzük végig egyenként az anyagfajtákat, használatuk és kezelésük előnyeit és hátrányait, hogy mostantól hatékonyabban dönthessük el, melyiket hordjuk, melyiket nem, illetve amit igen, azt mikor! Kezdjük a növényi eredetű természetes szálakkal!

Pamut

A pamut a gyapotnövény magházát burkoló finom szálak fonásával létrehozott pamutszálból készített textília. Előnyei közé tartozik, hogy erősen nedvszívó, jó a teherbírása (emiatt magas hőfokon mosható és vegyszerekkel is kezelhető), jól festhető, a festése többnyire tartós. Szépe esésű, a bőrnek kellemes, puha viselet.

Hátránya lehet, hogy rugalmatlan, emiatt idővel, vagy helytelen hordási szokások hatására megnyúlik. Mosás hatására zsugorodhat, így mindig be kell tartani a gyártó hőfok-előírásait. Szálai rugalmatlanok, emiatt erősen gyűrődik.

shutterstock_152208608.jpg

A pamutot gyakran használják kevert szálas textíliákban (pl. hogy a rugalmassági tulajdonságain javítsanak), ilyenkor poliészterrel, viszkózzal keverik. Ezzel a természetességéből adódó előnyeit elveszíti (romlik a nedvszívóság, esetleg irritálhat). Ugyanakkor nem veszíthetjük szem elől, hogy a természetes anyagok gyakran azért erősen allergének, mert a szálaik közé engedik és ott tartják az allergén anyagokat.

Pamutból készült textíliák: karton, frottír, krepp, batiszt, bársony, kordbársony, flanel, denim, damaszt, puplin stb.

Len

A lenvásznak szálait a hasonló nevű növény szárából nyerik. Ebbe a csoportba erősen rugalmatlan, nagyon gyűrődős, ugyanakkor nagy teherbírású anyagok tartoznak, amelyeknek a nedvszívó képessége kicsi. A lenvászon kissé merev és kemény anyag, amely mosás hatására zsugorodik, így csak nagyon alacsony hőfokon tisztítható. Nehezen festhető és könnyen elveszíti a felvitt színt.

Vitathatatlan előnye a tartósság, ami nem csak a szakadás, feslés elkerülésére vonatkozik, hanem arra is, hogy nem könnyen szennyeződik és nem is bolyhosodik. Nem véletlen, hogy a paraszti kultúra igen kedvelte ezt az anyagot. Kellemes nyári viselet, mert a mindig nedvességet tartalmazó rostok hűs érzetet keltenek a bőrhöz érve, és a textília elősegíti a hőszabályozásunkat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr958017709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása