A nevetés gyógyít!
2015. november 14. írta: KK Kriszta

A nevetés gyógyít!

Hazánkban a nevetés fontosságának egyik legközismertebb élharcosa Dr. Bagdy Emőke, aki nem csak több könyvében megemlítette ezt a fontos „gyógyszert”, hanem külön kötetet is írt róla, Pap János docenssel, aki a Zeneakadémia kutatója, zenei akusztikus. A könyv címe: Ma még nem nevettem, ami arra utal, hogy a nevetés nem csak alkalmi gyógyszer, hanem mindennapi betevőnk kellene, hogy legyen.

Bagdy Emőke pszichológus professzorasszony „Hogyan lehetnénk boldogabbak?” című könyvében fejti ki részletesen, hogy milyen fiziológiai és lelki hatásokkal van ránk egy jóízű hahota. Ezt olvasva gondoltam, hogy megosztom veletek a tudást, hiszen a nevetés kéznél van és nem kerül semmibe. Előrebocsájtok még egy tényt, amely nem elhanyagolható a mosollyal-nevetéssel való gyógyítás szempontjából: a fagyi visszanyal! Vagyis, ha mosolygunk és/vagy nevetünk, a fiziológiai változások akkor is elindulnak, ha a tevékenység nem spontán és szívből jövő. Vagyis, ha éppen nem is vagyunk vidámak, akkor kezdjünk sürgősen mosolyogni!

42120515_l.jpg

A nevetés hatásai az emberi szervezetre

A nevetés – mivel komoly izommunka, és a levegővétel szignifikáns megváltozása kíséri – stresszhatást gyakorol a testre, de ezek a hatások jótékonyak. Gyakorlatilag nem lehet találni olyan testi működést, amelyet a furcsa, kívülről akár nem normálisnak tűnő tevékenység ne érintene.

A kapkodó, zárt hangszálakon átpréselt levegővétel gyógyító rezgéseket kelt a testünkben, hasonlóan a zenei hangokhoz. A tüdőbe – a gyors egymást követő lélegzetvétel révén – a szokásosnál több oxigén kerül, ami gyorsítja az anyagcserét, és biztosítja a sejtek megfelelő légzését. Az immunrendszer erősödik, hiszen ugrásszerűen megnő a falósejtek száma, a nyálban kimutathat az IgA, vagyis immunglobulin A szint növekedése. A vérkeringés intenzitása fokozódik, míg a nőknél csökken, a férfiaknál növekszik a vérnyomás (a normál értéken belül). És persze nem szabad elfeledkeznünk a különféle hormonok termelődésének beindulásáról sem, többek között az örömhormonnak nevezett endorfin szintje is megugrik a szervezetben.

A nevetés komoly krónikus betegségek esetében is nagy segítség lehet. Kísérletek igazolják a cukorbetegek esetében bekövetkező vércukorszint-csökkenést a vérben egy vidám film megnézése után. Fájdalomcsillapító hatásáról is számos bizonyíték vált ismertté.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr248076402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása