Mi az a sült fagylalt?
2015. szeptember 03. írta: KK Kriszta

Mi az a sült fagylalt?

Gyermekkorom óta izgatja a fantáziám a sült fagylalt elnevezésű édesség, amiről nyilván valamilyen regényben olvastam. Azóta sem ettem még, de hamarosan ki fogom próbálni, hiszen egyáltalán nem tűnik bonyolultnak ez a forró-hideg édesség.

Többféle változata van: az autentikus sült fagylalt csak fagyi és tojáshab, de ha modern recepteket olvasgatunk, meglátjuk, hogy a legtöbben előre elkészített (vagy bolti) piskótalapok felhasználásával készítik.

Abból a szempontból is vannak különbségek, hogy nagy tömb fagyit sütünk vagy egy személyes adagokat, vagyis hogy fagyitortát készítünk, vagy „pohárkrémet”. Két nagyon fontos feltétele van annak, hogy sikeres legyen a kísérlet és ne folyjon szét a végeredmény. Az egyik, hogy a tojáshabon kívüli „alkatrészek” rendkívüli módon le legyenek hűtve, a másik pedig, hogy a sütő a lehető legjobban fel legyen melegítve (vagyis az elérhető maximális hőmérsékletre melegítsük elő).

shutterstock_27112621.jpg

Mindkét formátumban (torta és poharas tálalás esetén is) tűzálló edényeket használjunk, mert ahogy betesszük a sütőbe a fagyit, úgy is fogjuk tálalni. Döntsük el, hogy akarunk-e piskótát használni. Annyiban megkönnyítheti a dolgunkat, hogy az esetlegesen megolvadó fagyit felszívja, így szinte esélytelen, hogy megfolyjon a műalkotásunk. Ha igent mondunk a piskótára, akkor a tömbfagyit borítsuk be vele, majd ha kész vagyunk, tegyük vissza a hűtőbe, hogy minden a lehető leghidegebb legyen. Ha poharazunk, akkor a pohár vagy tányérka aljára tegyünk egy nagy méretű pogácsaszaggatóval kiszúrt piskóta kört. Erre jön egy gombóc fagyi, majd ez is mehet a hűtőbe.

Verjük fel a tojásfehérjéket kemény habbá. Ehhez általában javasolni szokták, hogy szobahőmérsékletűek legyenek a fehérjék. Egy csipet sót és egy evőkanál cukrot tegyünk hozzá. Ha gondoljuk, pár szem lágy, lédús gyümölcsöt is hozzáturmixolhatunk, így nem csak színezhetjük hanem ízesíthetjük is a habot. Végül vonjuk be vele a tömböt vagy a tálkában elhelyezett egy szem gombócokat (egyenletesen vagy habzsák segítségével pettyegetve/mintázva), és tegyük a forró sütőbe 3-4 percre. Ez az idő pont arra elég, hogy a tojáshab megsüljön, kissé megpiruljon, de a fagyi nem melegszik át. Így lesz ez az édesség egyszerre forró és hideg, izgalmas és ínycsiklandó.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr277757692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nő Piros cipőben 2015.10.18. 23:16:37

Ez nagyon jól hangzik! Ki fogom próbálni! Köszönöm a tippet! :)
süti beállítások módosítása