Zabpehely a szépségápolásban
2015. augusztus 28. írta: KK Kriszta

Zabpehely a szépségápolásban

A zabpehely nem egy különleges összetevő, hiszen szinte bármelyik élelmiszerboltban hozzájuthatunk. Gyerekkoromban anyukám kását csinált nekünk belőle, vagy reszelt alma tetejére szórta és mézzel csurgatta meg.

Napjainkban már szuperélelmiszerként emlegetik ezt a rendkívül gazdag beltartalmú gabona-terméket, amelynek külön előnye, hogy nem búza-származék, azaz nem tartalmaz glutént.

A zab az egyik legkomplexebb energiaforrás, és rendkívül széles választékban tartalmaz a test számára szükséges tápanyagokat. Ezért érdemes időről időre enni is, de mi most inkább a kenésével foglalkozunk. E- és B-vitamin tartalma kifejezetten bőrápolásra teremtette, kalcium-, kálium-, vas-, foszfor-, cink-, magnézium-tartalma minden módon tölti az ásványi anyag raktárainkat.

shutterstock_193594262.jpg

Ha pakolásként rakjuk a bőrünkre, kifejezetten nyugtató és hidratáló hatást fejt ki, amely bármely bőrtípusnak kedvező. Ha kifejezetten zsíros bőrre akarjuk tenni, akkor tegyünk hozzá a fertőtlenítésben és gyulladáscsökkentésben bajnok mézet, ha mélyen hidratálni akarunk, akkor keverjük el tejszínnel, ha viszont a ráncainkat csökkentenénk, tegyünk hozzá tojásfehérjét, amely kiváló kollagén-forrás.

Nemcsak pakolásként hasznosíthatjuk a zabpehely kiváló hatásait, kevesen tudják, hogy a fejbőr ápolására is alkalmas. Bárkinek elfér egy zabpehelylisztes pakolás, de ha teafaolajat is teszünk hozzá, még a korpásodást is megszünteti. Szódabikarbónával elkeverve száraz samponként is kiválóan funkcionál.

A zabpelyhes fürdő igazi kényeztetés: tegyünk tüllzsákba 10 dkg zabpehelylisztet, tegyünk hozzá szárított virágokat vagy cseppentsünk rá illóolajakat. Kössük a kád csapjára, majd ezen keresztül engedjünk magunknak fürdővizet.

Végül nézzünk egy érdekességet, amely még az egyiptomi nőktől maradt ránk, az arcszőrzet kényes kérdésének megoldására. Tépkedés, festés és bármely fájdalmas és/vagy egészségtelen megoldás helyett: keverjünk el két evőkanál mézet, két evőkanál citromlevet egy evőkanál zabpehellyel, majd kenjük fel oda, ahol a nemkívánatos szőrszálak találhatóak az arcunkon. Negyed óra hatóidő után töröljük le, majd hetente háromszor ismételjük néhány héten át. A szőrszálaknak hűlt helye lesz egy idő után.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr507740250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása