Milyen ruhát hordunk? Milyen ruhát hordjunk? 3.
2015. november 09. írta: KK Kriszta

Milyen ruhát hordunk? Milyen ruhát hordjunk? 3.

Folytassuk a természetes textil-alapanyagok bemutatását olyan alapanyagokkal, amelyekkel ritkábban találkozunk.

Előtte azonban foglaljuk össze röviden, hogy milyen szál-típusokról és ezeken belül milyen konkrét példákról volt szó eddig.

A természetes szálakon belül a textilipar megkülönböztet növényi és állati eredetű szálakat. A növényiek között találjuk a magszálak, háncsrostok, levélrostok és gyümölcsrostok csoportjait. Ezek közül a magszálak közé tartozó pamutról és a háncsrostok közé tartozó lenről ejtettünk szót eddig. Az állati eredetű szálasanyagok között csak két csoport van, a szőrök és a mirigyváladékok csoportja. Az előbbiből a gyapjúról már volt szó, az utóbbi fura nevű csoportba tartozik például a selyem, amelyről most fogok kicsit részletesebben írni. Ebbe a csoportba tartozik a pókselyem is, amely – ki gondolta volna – olyan masszív, hogy golyóálló ruházatot készítenek belőle.

40302793_l.jpg

Selyem

A hernyóselyem szálának szövésre alkalmas voltát 3000 évvel ezelőtt fedezték fel az ősi Kínában, és azóta is ez az ország Földünk legnagyobb selyemtermelő központja. A hernyólepke bábjáról tekerik le a természetes szálakat és ebből 2-3 szál összefonásával majd szövésével készül a rendkívül vékony, lágy esésű és mindennel összehasonlíthatatlan puhaságú kelme. Sajnos ehhez a báb elpusztítására van szükség, emiatt komoly támadások érik időről-időre a selyemgyártókat és az anyagot alkalmazó divatházakat is. Jó hír, hogy a selyemgyártás melléktermékeit – olyan szálakat, amelyek nem lefejthetőek, vagy egyéb dolog miatt hulladéknak számítanak – szintén felhasználják, pl. paplantöltetként.

A selyem nagyon érzékeny és elég drága anyag. Komoly odafigyeléssel kell karbantartani (gépben nem mosható) és csak egyes típusai vasalhatóak. A selymet számtalan területen használják, mutatós kinézete és egyedi tulajdonságai révén nem csak ruhának, ágyneműnek, függönynek használják, de festmények is készülnek selyem alapra.

A selyem különleges tulajdonsága, hogy rendkívül vékony szövet, nagy felületű darabja is nagyon könnyű és kis helyen is elfér, ugyanakkor tartós. Ez volt az oka, hogy az első világháborúban ebből készültek a katonák ejtőernyői.

Folytatom!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr848064136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása