Hajműveletek: a melírozás
2015. november 13. írta: KK Kriszta

Hajműveletek: a melírozás

Napjaink divatjában talán még a tartós hajfestésnél is népszerűbb technika a melírozás. A közkedveltségét több dolognak is köszönheti, amelyek nem mindig egyeztethetőek össze, sőt.

Sokan vannak, akik azért kedvelik a melírt, mert a homogén eredményt adó hajfestést nem érzik elég természetesnek. Sokan meg akarják tartani az eredeti hajszínüket, csak fel akarják dobni vagy elrejteni az ősz hajszálakat. A skála másik végén vannak azok, akik pont a melírcsíkok kiugró volta, a végeredmény természetellenessége miatt választják ezt a technikát, sőt odáig merészkednek, hogy nem természetes alapszínre készíttetnek rikító színű melírcsíkokat.

Nézzük végig a manapság használatos melírozási technikákat, bár nem egyszerű összeszedni, hiszen szinte mindennap születik valami új a Nap alatt!

Kezdetben volt a fürdősapi

...amelyet már felváltott a direkt módon melírozáshoz tervezett kötős sapka, de a módszer lényege változatlan: a sapka lyukain kihúzott vékony tincseket festik eltérő színre, úgy, hogy a többi hajtömeghez a festés nem fér hozzá. Tapasztalatból mondom, hogy ez az egyik legkegyetlenebb hajfestési mód, továbbá a tincsek éles határvonalai miatt – vagy ha nem elég gyakorlott a melírozást végző szakember – a legkevésbé természetes összhatást is ez adja.

32761138_l.jpg

Fésűs melír

Ez a technika onnan kapta a nevét, hogy fésűvel hordják fel a melír színét előidéző festéket a hajtincsekre. Nem belefésülős módszerre kell gondolni, a fésű végével nagyon vékony csíkokat húznak a hajba, de a festékes hajtincsek nem mindig vannak tökéletesen elszeparálva a többi hajtömegtől, így elviekben össze is kenhetik azt valamelyest. Ez nem baj, fokozza a természetes hatást.

Fóliába csomagolva

A fóliás vagy lapmelír vastag alufólia-csíkokkal dolgozik. A lapmelírral nagy mozgásteret kap a fodrász, hiszen ő dönti el, hogy vékonyabb vagy vastagabb tincseket vegyen fel, milyen sűrűn rakja, illetve még a fólia felhelyezésével is lehet játszani. A felkent festék mennyisége is eredményezhet különleges hatásokat. Ez már egy olyan melírtechnika, amelyet nem feltétlenül a hajtőtől alkalmaznak. Ha a hajtincs felétől a végéig festik – a megfelelő fokozatossággal – akkor elérünk az ombre technikához.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr598076310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása