Milyen ruhákat hordunk? Milyen ruhákat hordjunk? 1.
2015. október 16. írta: KK Kriszta

Milyen ruhákat hordunk? Milyen ruhákat hordjunk? 1.

Ebben a sorozatban, illetve a következő ide tartozó néhány bejegyzésben arról szeretnék írni, hogy milyen összefüggés lehet a testünk állapota, és a ruhánk minősége között.

Szeretnék kitérni arra, hogy milyen hatással van a bőrünkre a ruháink anyagainak összetétele, de arról is lesz szó, hogy a különféle textilfestékek és egyéb kezelő szerek (gyűrődés-csökkentő, gombaölő stb.) milyen veszélyeket rejthet magában.

Kezdjük a textíliákkal!

Sajnos napjainkban egyre nehezebb annak a dolga, aki kizárólag természetes anyagokkal szeretné körbevenni magát. Nem csak azért nehéz dolog ez, mert egyre kevesebb olyan ruhaneműt lehet kapni, ami nem tartalmaz legalább pár százalék elasztánt a rugalmasság végett, hanem azért is, mert ha mégis van ilyen, az drága. Olyan ez, mint az organikus kozmetikumok piaca: fizetned kell azért, ami kimarad a termékekből.

shutterstock_177640934.jpg

Korábban azt tanultuk, hogy a természetes anyagok bőrbarátabbak: nem irritálnak, felszívják az izzadságot. Sajnos manapság ez nem ilyen egyszerű, hiszen olyan sokféle szálat (és a belőle készített anyagokat) találtak fel az elmúlt években, amelyek tulajdonságai vetekednek a természetes anyagokéval... Vegyük például a technikai ruházatokat (a sportolóknak javasolt öltözékek), amelyek nagy hatékonysággal vezetik el a testfelszínről az izzadságot anélkül, hogy magukba szívnák azt – mind műszálból készülnek.

Számos olyan műszál létezik, amelyet kifejezetten azért fejlesztettek ki, hogy az érzékeny bőrűek hordani tudják, vagy adott esetben aludni tudjanak vele (pl. párnában toll helyett). Ezek antisztatikus tulajdonságúak, azaz nem töltődnek fel, és ezzel nem csak azt kerülhetjük el, hogy ne csípjen meg a szikra, ha levesszük őket, hanem azt is, hogy nem szívják magukhoz a port, és ezzel mindenféle allergént a levegőből.

Ezzel párhuzamosan sok természetes szál (pl. gyapjú) nem alkalmas hordásra, ha érzékeny a bőrünk, mert irritálhatja azt. Nézzük végig egyenként a különféle textileket, vizsgáljuk meg előnyös és hátrányos tulajdonságaikat, hogy eldönthessük, hogy milyen helyzetben melyiket érdemesebb választani!

Ezzel folytatjuk legközelebb!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr687972809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása