A szülés kísérői
2015. augusztus 27. írta: KK Kriszta

A szülés kísérői

Az elkerülhető rutinbeavatkozásokról szóló bejegyzés végén már érintettem a bába és dúla szerepét. Mivel nem mindenki számára tisztázott a szerepük, összegyűjtöttem azokat, akik a szülés során jelen lehetnek, és kitérek arra is, hogy kinek mi a feladata, felelősségi köre.

Szülésznő

Aki kórházban szül, az a szülészorvoson kívül a szülésznővel biztos, hogy találkozik. A hivatalos egészségügyi rendszerben (vagyis úgy is mondhatnánk, hogy intézményi keretek között) az ő feladata a vajúdás és a szülés végigkísérése. Ahhoz, hogy valaki szülésznő legyen, régebben OKJ-s tanfolyamot kell végeznie (amely egy hároméves felsőfokú egészségügyi szakképesítés volt), napjainkban (2014-től) a szülésznőképzés főiskolai rangra emelkedett.

shutterstock_172174079.jpg

A szülésznő feladatai közé tartozik az anya és a baba szakszerű ellátása a kórházba kerüléstől a távozásig. Ha szükségesnek érzi, végezhet a klinikai tevékenységek körébe tartozó beavatkozásokat (amelyeket egészségügyi végzettség hiányában tilos), így mérhet vérnyomást, végezhet CTG-vizsgálatot és ultrahangot, megvizsgálhatja a méhszájat, beköthet infúziót. Ha a szülés folyamatában bármilyen rendellenességet észlel, köteles értesíteni a szülészorvost, aki eldönti, hogy eltérésről vagy rendellenességről van-e szó, szükséges-e esetleg beavatkozás. Ha nincs komplikáció, akkor az orvos jelenléte nem is szükséges a vajúdás alatt, csak a kitolási szakaszban.

A szülésznőt az általánosságban várható eseményekre képezik ki, nincs lehetősége az egyediséggel foglalkozni (természetesen egyéni beállítottság és temperamentum alapján ebben bizonyos határok között lehetnek eltérések). Be kell tartania az adott kórház protokollját, és az egész tevékenysége alapvetően eseményorientált, azaz nem foglalkozik a lelki folyamatokkal, munkavégzése nem holisztikus szemléletű (ahogy a kórházakban senkié sem).

A szülésznők nagyon fontos feladata a vészhelyzet-elhárítás, ezért őket alapvetően arra képzik, hogy a negatív jeleket vegyék észre. Ez a szemléletmód is akadályozza azt, hogy közben lelki támaszt tudjanak nyújtani az anyáknak, hiszen arra fókuszálnak, ami a folyamatban természetellenes, nem arra, ami ősi törvények szerint zajlik.

Folytatjuk a bábák és dúlák bemutatásával!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr237737582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása