Óvjuk a kezeinket!
2015. november 12. írta: KK Kriszta

Óvjuk a kezeinket!

Sajnos a kemény hideg és a szeles ősz-tél próbára teszi a kezeinket.

Jobban tesszük, ha nem várjuk meg amíg kirepedezik és begyullad, ezért ajánlok néhány karbantartási módot, amelyek közül az egyiket naponta, a másikat hetente, a harmadikat pedig igény szerint érdemes elvégezni.

Tapasztalatom szerint nem érdemes kézkrémeket használni – ahogy ajakbalzsamokat sem – mert „függőséget okoznak”, azaz amíg kenem, addig minden szép és jó, de ha egy nap kimarad, egyben jön le az egész bőr a korábban kezelt felületről. Válasszunk olyan táplálási módot, amely egyszerre gondoskodik az elhalt hámsejtek távozásáról, a hámréteg táplálásáról, és az esetleges gyulladások vagy sebek kezeléséről.

38683300_l.jpg

Napi kezelés

A legegyszerűbb, ha előkapok egy tégelyt/üvegcsét, kicseppentek belőle valamit és bekenem vele a kezeimet, nem igaz? A kézkrémmel is ugyanezt csinálom, nem? Akkor mennyibe telik venni a boltban/bioboltban egy üvegcse ricinusolajat / kendermagolajat / kakaóvajat / sheavajat és azzal kenni? Ugye, hogy semmibe? Ha folyékony olajat használunk, érdemes nedves (nem vizes és pláne nem víztől csepegő) kézre kenni, úgy még jobban hidratál.

Heti kezelés

Érdemes időnként leradírozni a kézfejeket is. Ennek legegyszerűbb módja a kristálycukros-olívaolajas radírozás, de a cukrot nyugodtan lehet helyettesíteni valamilyen darával (kukorica, zab) vagy sóval, az olívaolajat pedig a fent említett kendermagolajjal, ligetszépe olajjal. Kiváló a kéz radírozására a mikroszálas kesztyű vagy rongy is, amelyet kifejezetten radírozó célzattal kaphatunk kozmetikai boltokban.

Pakolás kézre

Maradunk az egyszerűségnél továbbra is. Ha nagyon száraz a bőrünk, vagy nagy igénybevételnek volt kitéve, a fent említett olajakat (és a szezámmagolajat, esetleg paraffint) úgy is alkalmazhatjuk, hogy testmelegre „hevítjük”, belemártjuk a kezünket, majd cérnakesztyűt húzunk és úgy alszunk egy éjszakát. Ha nem akarunk így aludni, akkor turbózhatjuk az eljárást úgy, hogy az olajas kézre nejlonzacskót húzunk, majd törülközőbe csavarjuk, hogy melegen maradjon és így hagyjuk egy órát. Ha kibontjuk, csak a felesleget itassuk le papírtörlővel, a maradékot masszírozzuk be.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr118073732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása