Milyen rutinbeavatkozásokat kerülhetünk el a háborítatlan szülés során?
2015. augusztus 20. írta: KK Kriszta

Milyen rutinbeavatkozásokat kerülhetünk el a háborítatlan szülés során?

Mielőtt folytatnánk a szülés során potenciálisan szükségessé váló beavatkozások sorát, egy gondolatot fontosnak tartok leszögezni a háborítatlan szüléssel kapcsolatban.

A dolog alap igényét, illetve egyáltalán azt, hogy erről külön beszélni kelljen, az indította el, hogy egyre gyakoribb jelenség a szülés elakadása-leállása, amikor a kismama beér a kórházba. Hiába műszeres készültség, az orvosok jelenléte, a CTG és más megfigyelési lehetőségek, a rideg környezet, a medikalizáltság, a kapkodás, esetleg figyelmetlenség, vagy a folyamat siettetése, rossz esetben az ellátó személyzeten vélt vagy látott feszültség megijesztheti az anyát. Ez úgy is történhet, hogy nem is kerül tudatába, mégis a méhszáj tágulása elakad, így téve szükségessé a kínálkozó orvosi segítséget.

shutterstock_114772870.jpg

Nem állíthatjuk, hogy mindig, de sok esetben a szülés elakadása – és így a császármetszés szükségessé válása – valóban a lelki harmónia felborulásában gyökerezik. Tehát, a háborítatlan szülés nem csak arról szól, hogy nem engedek beavatkozást egy természetes folyamatba addig, amíg élet veszélybe nem kerül, hanem arról is, hogy a magam számára igyekszem megteremteni és megteremtetni a nyugalmat és a biztonságérzetet. Ha a biztonságérzet helye az otthon, akkor ott, ha a kórház, akkor pedig ott.

Fontos tudni, hogy menet közben is okozhat elakadást egy rossz mondat vagy válaszreakció a segítők részéről, így végig meg kell tenni mindent azért, hogy a mama nyugodt és elengedett legyen. Fontos, hogy a szülő nő ne tekintse magát betegnek, se potenciálisan veszélyeztetettnek, nyilván annak tudatában, hogy váratlan helyzetek előállhatnak.

Szülésindítás

Ennek fényében beszéljünk a következő beavatkozásról, a szülés mesterséges megindításáról. Ha a szülés nem indul meg spontán a „kiírás” időpontját követő két héten belül, kétféle lehetőség van a folyamat stimulálására: a kémiai és a fizikai. Az előbbi általában méhösszehúzó gyógyszerekkel és burokrepesztéssel jár, az utóbbi a kézzel végzett méhszáj-tágítást fedi többek között. Mindkettő vitatott – vannak előnyei és hátrányai is –, mint minden jó szándékú beavatkozásra, erre is jellemző, hogy egyedileg kell dönteni, hogy szükség van-e rá vagy sem. A szülés kitolódásának is lehetnek lelki okai, nagy segítséget nyújthat ezen a területen is egy bába vagy dúla, de természetesen csak akkor, ha már bizalmas kapcsolatot alakítottunk ki és megbízunk benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr397721056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2015.08.20. 14:07:11

Mi a fuck a HÁBORÍTATLAN!!! szülés
a medicinában state of the art:) van!

2015.08.21. 00:32:35

Mert az otthonszülés annyira biztonságos, hogy évezredeken át folytatták; és mégis mindenki életben maradt. Vagy mégsem?
Már az elnevezés sem arra utal, hogy nagyon nyugodt helyzet lenne: dúla. Vajon mi a szótő? Dúl? Feldúl?
Szülés elakadása lelki okok miatt???? Ja, tényleg. Meglátta az orvost, elment a kedve.

2015.08.21. 03:53:26

a legális otthonszülést ne mossátok már össze a krumpliföldön szüléssel.
van szaksegítség (2fő minimum, mind a kettő főidkolàt végzett kórházban is kiképzett szülésznő) aki tudja mikor kell kórház, és max 10 percre van a háttérkórház ahova az egész otthonszülés előre be van jelentve.

szóval nem olyan mint 1000 éve.

ès hogy elmehet-e a kedve valakinek az orvostól? igen. nagyon régi, civilizáció előtti relflex, ha stressz ér egy vajúdó nőt (jön egy mammut vagy ilyesmi) akkor leáll a szülés és futunk. utána, ha elment a mammut, lehet szülni
sok szenvedéstől megkímélnénk az anyákat ha az ilyen leállást nem mindjárt brutál erős gyógyszerekkel kezelnénk, csak ha tényleg muszáj.

Mimmina 2015.08.21. 08:04:50

Velem konkretan elkezdett uvolteni az orvos, amikor kiderult, hogy nem irtam ala a beleegyezo nyilatkozatot a csaszar utani normal szuleshez (nem otthon tortent), mivel nem voltam benne biztos, hogy mit is irok ala, es ott volt felsorolva egy csomo riziko...legszivesebben haloingben elindultam volna gyalog haza...meg az eletkedvem is elment ezek utan, nem hogy a fajasok...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.08.21. 08:51:34

"Ha a szülés nem indul meg spontán a „kiírás” időpontját követő két héten belül, kétféle lehetőség van a folyamat stimulálására: a kémiai és a fizikai. Az előbbi általában méhösszehúzó gyógyszerekkel és burokrepesztéssel jár, az utóbbi a kézzel végzett méhszáj-tágítást fedi többek között"

Inditast nem csak ekkor hasznalnak. Engem konkretan itt UK-ben a 37. heten akartak megszuleszteni, geles tagitos modszerrel, szimplan terhessegi diabetesz miatt mikozben jeleztem nekik, hogy ez problemas lehet. Nagy nehezen sikerult kitolnom 38. hetre - minden eredmenyem jo volt, semmi szukseg nem volt inditasra - de folyamatosan bullyiingoltak, hogy veszelyeztetem minden egyes nappal a gyerekem testi epseget, halvaszulethet.

De hat elso gyerek, az ember vegul csak hallgat az orvosokra. Sajnos abszolut nem mukodott a tagitas, a geltol osszesen ket centire tagultam nullarol, ami visszament egyre , mikor a szuloszobara kerultem , majd az oxitocintol 24 ora alatt lett osszesen 4 cm tagulat... Vegul surgossegi csaszar lett a vege, mikozbne ketszer is leesett az oxitol a szivhang - senki nemmondta, hogy ilyen lehet-, meg hogy sokkal durvabbak tole a fajasok.
Hogy miert nem tudtak full termre bennhagynia gyereket, fogalmam sincs. Nem a szuleszorvosok, inkabb a terhesgondozo orvosok hibaja.

Orom az uromben: soha tobbet nem indithatjak meg igy a szulest. Akkor sem ha gdm.
süti beállítások módosítása