Friss zöldségpakolások
2015. augusztus 20. írta: KK Kriszta

Friss zöldségpakolások

Tombol a zöldség és gyümölcsszezon, így olcsón és nagy mennyiségben juthatunk kedvenc főzelék- és salátaféléinkhez.

A frissen szedett termések dugig vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és pótolhatatlan enzimekkel, amelyek mind a hosszas tárolás során, mind a főzés és bármilyen más feldolgozás folyamatában tönkremehetnek. Ha tehetjük, egyenesen a kertből vagy a piacról használjuk fel őket – akár enni, akár kenni szeretnénk – mert a boltban kapható termések könnyen lehet, hogy messziről jöttek, hosszas szállítási és tárolási folyamatot hagytak maguk mögött, emiatt nagy valószínűséggel éretlenül szedték le őket, és az sem biztos, hogy megfelelő körülmények között tárolták őket a hosszú idő alatt.

shutterstock_162859268.jpg

Beszéltünk már a paradicsomról, amelynek likopin-tartalma kiváló gyulladáscsökkentő, E-vitaminjai pedig megelőzik a ráncosodást, és az öregedést. A sárgarépáról tudjuk, hogy tele van A-vitaminnal, de talán kevésbé ismert, hogy antioxidánsai csökkentik a szabadgyökök számát a szervezetünkben, miközben elősegítik a sejtregenerációt. Az uborka kiválóan tisztít, miközben összehúzza a pórusokat és szabályozza a faggyútermelést. Antibiotikus hatású enzimje a felületi gyulladásokat gyorsan eltünteti és még a mélyebben fekvő gyulladások (pattanások, mitesszerek) gyógyulásához is hozzájárul.

A zöldségeket vagy aprítóval daraboljuk szinte pépesre, vagy reszeljük le finom reszelőn. Ne hagyjuk állni, azonnal használjuk. Ha túl sok a leve, keverjünk hozzá lisztet (a zabliszt kiváló bőrápoló!) vagy olajos magvak őrleményét és hagyjuk pár percig állni, hogy legyen ideje a lisztnek megszívni magát.

Célzottan lehet a pempőhöz kiegészítő alapanyagokat keverni. Jól megfér a zöldségpéppel a hidegen sajtolt olajok köre, amelyekről korábbi cikkeimben már olvashattátok, hogy mennyire jó eszközeink a bőrápolásban. A méz kiváló fertőtlenítő, sőt antibiotikus hatással is bír valamint hidratál is. Alkalmazhatunk tejfölt, kefirt vagy joghurtot is, amelyek táplálnak, de hámlasztanak is (túl savas zöldségekkel ne alkalmazzuk).

Az alkalmazás időtartama függ a zöldség savasságától, ha nagyon magas a savtartalom, ne hagyjuk sokáig fenn. Ezt az időt tölthetjük hanyatt fekve, csukott szemmel, adjunk egy kicsit a relaxációnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr677721104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása