Hányféleképpen kezelhetjük az ekcémát?
2015. október 15. írta: KK Kriszta

Hányféleképpen kezelhetjük az ekcémát?

Ekcéma néven számos bőrtünetet ért nem csak a köznyelv, de az orvostudomány is.

Ezért a fajtáinak felsorolásába most nem megyünk bele, elég nagyjából annyit megemlíteni, hogy a hámréteg súlyos kiszáradásával és gyulladásával jár, amelyek következtében az érintett bőrfelület folyamatosan hámlik. Vannak esetek amikor viszket, de súlyosabb megjelenési formáiban már inkább fájdalmas, sőt sebes is lehet. Általánosságban jellemző az ekcéma előfordulási nemeire, hogy kevés olyan kezelési lehetőség van, amely végleg elmulasztaná a betegséget.

shutterstock_198042653.jpg

Kezeljük belsőleg!

Számos megfigyelés támasztja alá, hogy a nehezen kezelhető bőrbetegség táptalaja nem is valamilyen felületi fertőzés, hanem a bélflóra egyensúlyának felborulása. Ezért, ha ekcémától szenvedünk, érdemes a külsődleges kezelési módokat méregtelenítéssel, illetve probiotikumok szedésével kiegészíteni.

Az ekcéma ételallergia miatt is kialakulhat, ezért érdemes megvizsgálni, hogy nem fogyasztunk-e valamilyen potenciálisan allergiát kiváltó ételféleséget, mint pl. tojás, tej, mogyoró, glutén tartalmú élelmiszerek. Nem hagyható figyelmen kívül a gyógyszerallergia lehetősége sem.

Hogyan kezeljük az ekcémát külsőleg?

Ahogy már tőlem eddig is megszokhattátok, házi szereket fogok ajánlani. Az egyik legegyszerűbb otthoni kezelés az almaecetes „tunkolás”. A duplájára hígított almaecetet vattapamacs segítségével vigyük fel a kérdéses bőrfelületre. Az almaecet fertőtlenítő hatása mellett gazdagon táplálja és hidratálja a hámréteget.

A különféle hidegen sajtolt olajok a kiszáradás csökkentésével, a bőr öngyógyító képességének helyreállításával és baktérium/gombaölő hatásukkal tudnak segédkezni a bőrfelület gyógyításában. Az olívaolaj, kókuszolaj, ricinusolaj rendkívül erős hidratáló hatása táplálja és puhítja a bőrt, csökkenti a viszketést, megelőzi a hámlást és a berepedezést.

Jó szolgálatot tehetnek a gyulladáscsökkentő gyógyteák és gyógynövénykivonatos krémek is. A körömvirág, kamilla, zsálya nem csak csökkenti a gyulladást, de fertőtlenít is, a vérkeringés élénkítésével lehetővé teszi, hogy a szervezetünk újra táplálhassa a beteg bőrfelületet.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr697969769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása