Nevelj gyógyszert cserépben: a Goji
2015. augusztus 07. írta: KK Kriszta

Nevelj gyógyszert cserépben: a Goji

Folytassuk azoknak a növényeknek a sorát, illetve bemutatását, amelyeket akár lakásban is termeszthetünk és kiváló szolgálatot tehetnek a mindennapi egészségünk megőrzése során.

A Goji bogyó őshazája Kína, Mongólia és Tibet, és az első években, amikor elkezdték hazánkban forgalmazni, még a kertészek is bizonytalankodtak, hogy megmaradnak-e itt a növények és fognak-e teremni. Aztán kiderült, hogy a Goji cserje a krumpli távoli rokona (latin neve Lycium barbarum, magyarul Ördögcérna, Farkasbogyó), és csodálatosan megél nálunk, mint ahogy a legtöbb helyen a világban, hiszen kifejezetten igénytelen.

Bármilyen talajban jól érzi magát, de még jobban is kedveli a vízáteresztő kavicsos, sziklás földet. Félárnyékot vagy napfény kedvel inkább. Teleltetni sem kell, bőségesen terem és nem kell törődni a locsolásával, tápoldatozásával, trágyázásával sem. Kifejezetten tilos mesterséges ápolószerekkel kezelni, mert azok rontják a bogyó beltartalmi értékeit. Elviseli a levegőszennyezést is.

shutterstock_234279193.jpg

Alakja szökőkút-szerű, vagyis egy központi törzsről minden irányban ívesen lehajlanak az ágai. Szívesen „tarackol”, vagyis gyökérsarjakkal terjeszkedik, ezért elég merészség egy kiskertben csak úgy kiültetni (ez a tulajdonsága talán kissé visszafogható cserépben). Lila virágaiból piros bogyók teremnek, általában a második évben fordul termőre. Májustól szeptemberig virágzik, és folyamatosan terem, bogyóit a tél folyamán is megtartja.

Mire is jó a goji?

Ismét egy termés, amivel kapcsolatban azt kezdik emlegetni, hogy szuperélelmiszer. Rendkívül magas C-vitamintartalma igazi téli immunerősítővé teszi. Béta-karotin tartalma is jelentős (ugye tudjuk, ez adja a sárgarépa, sütőtök, sárgadinnye sárga színét), ebből készül a szervezetünkben az A-vitamin, ami védi a szemünket és a szívünket, valamint óvja bőrünket. Gazdag poliszacharidokban és antioxidánsokban, amelyek megacélozzák az immunrendszerünket és kiváló rákmegelőző valamint daganatellenes hatással rendelkeznek. Tele van aminosavakkal, nyomelemekkel, magas a növényi fehérje-tartalma, találunk benne esszenciális zsírsavakat, gomba- és vírusölő, májvédő, összetevői vannak.

A kínai gyógyászat évezredek óta alkalmazza, és egyre szélesebb körben elérhető nálunk is, aszalvány vagy por formájában. Ajánlják szexuális zavarok, allergiák, gyógyítására, öregedésgátlásra, látásjavításra, ízületi problémákra, szív- és érrendszeri, valamint vérrel kapcsolatos bajok gyógyítására is.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr237683910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása