Nevelj gyógyszert cserépben 2.: kövirózsa
2015. július 30. írta: KK Kriszta

Nevelj gyógyszert cserépben 2.: kövirózsa

Jaaa, hogy te nem is tudtad, hogy a kövirózsa bármi másra is jó lenne, mint „kövirózsálkodni”, vagyis, hogy érdekes, mandalaszerű formában tömegesen nyomulni egy locsolatlan és a tél hidegének-nyár melegének egyaránt kitett erkélyládában? Hát bizony!

A kövirózsa (Sempervivum) a varjúhájfélék családjába tartozik. Úgy tartjuk, csalánba nem üt a mennykő, pedig elődeink a kövirózsát ültették a háztetőre azzal a céllal, hogy elhárítsa ezt a veszélyt, ennek az emlékét őrzi a mennykővirág elnevezés is. A túlélőművésznek is tartott kövirózsa igénytelen növény, nem kedveli a sok vizet (pontosabban a vízáteresztő talajt kedveli), minimális földben is megél, és kiválóan tűri a fagyokat. Egy dolog, amit egészen biztosan nem kedvel, sőt el sem tűr: a szobai tartást, azaz szigorúan kültéri növény.

shutterstock_186973877.jpg

Leveleiben számos kincset érő hatóanyag található, mint pl. cseranyagok, nyákanyagok, flavonoidok, gyümölcssavak és vitaminok. Külsődlegesen lehet gyógyításra használni, azaz elsősorban bőrünk tüneteit kezelhetjük vele, de ebben elég széles a skála. A felületi sérülések gyógyítását látványosan felgyorsítja, hiszen cseranyagai összehúzzák az ereket és csökkentik a vérzést, a nedvében található fertőtlenítő hatású anyagok pedig megóvnak az elfertőződéstől. Gyulladáscsökkentő hatása nem csak sebekre jó, hanem napégést és fülfájást is kezelhetünk vele.

Napok óta tartó, gyötrő fülfájásomat sikerült pár csepp kövirózsalével elmulasztani. Az eljárás a következő (és ezt alkalmazhatjuk mindenféle kezelésnél): attól függően, hogy mennyi lére van szükségünk, kiválasztunk egy kisebb vagy nagyobb levelet. Soha ne a növekedési csúcs közeléből, inkább a növény aljáról válasszunk! Félbe törjük a levelet (általában elég „harsogós” ehhez, de ha nem, vágjuk el), majd a metszett részt lefelé tartva, nyomjuk össze a levél két „színét”.

Fülfájáskor a kicsorduló cseppet egyenesen a külső hallójáratba cseppentsük, nem érdemes szennyezni azzal, hogy valamiben felfogjuk, majd onnan csorgatjuk tovább. Tartsuk a fejet vízszintesen, úgy, hogy a kezelendő fül felfelé álljon, így a folyadéknak van lehetősége mélyre csorogni.

A kövirózsa leve bőrhibákra is kiváló: halványítja az elszíneződéseket, májfoltokat és elmulasztja a szemölcsöket, tyúkszemeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr587665140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása