Mit tesz a nap a hajammal?
2015. július 24. írta: KK Kriszta

Mit tesz a nap a hajammal?

A nyár velejárója a tűző napfény, és természetesen ez magával hozza a barnulást és a szőkülést is. Vagyis akármilyen színű a hajunk, fel kell készülnünk arra, hogy ha sokat szándékozunk napon lenni – vagy a tenger mellékét választjuk tartózkodási helyül – a hajunk világosodni fog. Mi az oka ennek a változásnak? Hogy tehetek ellene és kell-e tennem valamit (ha maga a színváltozás nem zavar)?

Milyen hatással van a nap a hajszálakra?

Az erős napfény többféle hatással is bombázza a hajszálainkat, és ezek a hatások annál erősebbek, minél vékonyabb és világosabb színű a hajunk. Az UV-sugárzás egyrészt elbontja a haj fehérjéit, emiatt a haj felszíne töredezett, maga a hajszál szárazabb és vékonyabb lesz. A sugárzás hatására a víz – különösen a tengervíz – úgy viselkedik, mintha enyhe hidrogén-peroxid lenne, és elbontja a hajban található színpigmenteket. Maga a sós víz is beáll az UV-sugárzás által megkezdett roncsolásba, a roncsolódott szálszerkezeten pedig megtörik a fény és így mattnak látjuk a hajat.

Talán vagyunk egy páran, akik nem bánjuk, hogy a napfény világosabbá varázsolja a tincseinket, sőt még igyekszünk is rásegíteni citromlével, almaecettel, olívaolajjal stb. (erről majd még írok), de a roncsoló hatást érdemes ellensúlyozni.

shutterstock_106946096.jpg

Hogyan óvjuk meg a hajunkat?

Ha tenger mellett nyaralunk, és meg akarjuk óvni a hajunk színét, érdemes fürdőzés után édesvízzel leöblíteni a tincseinket. Használjunk kalapot, amely képes részben elfedni a loboncunkat a nap sugarai elől. Lehet kapni a boltban UV-szűrő hatású spray-ket, aki félti a haja színét, szíve joga használni, én nem szeretem a kemikáliákat. Korábban, a naptej készítésről szóló bejegyzésben említettem olyan olajakat, amelyeknek van UV-szűrő hatásuk, érdemes a strandra menés előtt vékonyan bedolgozni a hajba valamelyiket, hogy gondoskodjon a védelemről.

A kiszáradás, töredezés ellen nyaralás után használjunk regeneráló, hidratáló pakolásokat hidegen sajtolt olajokból. Nagyon fontos, hogy a vakáció idején is igyunk sokat, azaz hidratáljunk belülről is. Ne alkalmazzunk olyan hajápoló szereket, amelyek a működésük során roncsolják a hajat (szőkítők, színezők), mert tovább rombolják a haj szerkezetét.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr417652218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása