Naptej házilag
2015. június 17. írta: KK Viki

Naptej házilag

A korábbi bejegyzésemben már készítettünk napolajat, és akkor megígértem, hogy mondok naptejre is receptet. Ez általában abban különbözik az olajkeverékektől, hogy olyan összetevőket tartalmaz, ami miatt sűrűbb és krémesebb az állaga. Ez a legtöbbször annak köszönhető, hogy olyan összetevőket tartalmaz, amelyek szobahőmérsékleten nem olajszerűen folyékonyak (pl. kakaóvaj, sheavaj), és/vagy tartalmaznak por állagú összetevőket, amelyek sűrítik a végeredményt.

Kezdjük a krémesítő összetevőkkel! A kakaóvaj melegben ugyan meglágyul, de akkor sem válik olajjá, vagyis a színe fehér marad az állaga pedig krémes. Rendkívül gazdag összetételének köszönhetően ápolja, nyugtatja és táplálja a bőrt, ami különösen jól jön a napozás által igénybe vett hámrétegnek. A kakaóvaj – amellett, hogy hidratál – fényvédő összetevőket is tartalmaz (kb. 6 faktornak felel meg), illetve regenerálja a valamilyen okból megsérült sejteket. Feszesíti a bőrt és gátolja a bőröregedést, így ellensúlyozhatjuk a segítségével a napozás utáni ráncosodást.

naptej.jpg

A shea vaj nagyon hasonló hatású a kakaóvajhoz. Több komponense bőrfinomító, bőrlágyító hatással bír, így kiválóan ellensúlyozza a szárazságtól feszülő, bőrkeményedéses bőr tüneteit. Hidratál, nyugtat és csökkenti a gyulladásokat, serkenti a bőr öngyógyító képességét. A shea vaj elég sűrű, ezért olyan, mintha nehezen szívódna fel, de pár pillanat várakozás után tapasztalható a tökéletes beszívódás és puhító hatás. 2-3 faktornyi természetes fényvédő hatása is van.

Krémesítésre használhatjuk még a méhviaszt, amelynek az az előnye, hogy még a kakaóvaj olvadáspontja felett (35 ºC) sem hagyja meglágyulni a krémet. További előnye, hogy vízlepergető hatása van, ami miatt a naptejünk fürdőzés közben sem fog lemosódni.

Folytassuk a porokkal! Általában a cink-oxidot és a titándioxidot használják fizikai fényvédőként a napozáskor használatos fényvédő krémekbe. Mindkettő kristályos formában a bőr felszínén maradva visszaveri a káros UVA és UVB sugarakat, így nem kerül bele a vérkeringésbe. Ha erős fényvédő hatású krémet szeretnénk, használjuk mindkettőt (egy százalék keverék kb. 2 faktor védelmet ad), ha barna a bőrünk vagy nem most kezdjük a napozást, elég a cink-oxid.

A legegyszerűbb naptejjel kezdjük és ígérem, hozok majd még változatokat: egy egység (pl. 5 dkg, azaz egy púpozott evőkanál) a krémesítő összetevőkből (kakaó- és shea vaj) valamint a cink-oxid porból, továbbá a méhviaszból, és két egység (10 dkg) a kókuszolajból. Ez kb. 20 faktor fényvédelmet ad.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr177550762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása