Miért baj, ha légy van a konyhában?
2015. július 16. írta: KK Kriszta

Miért baj, ha légy van a konyhában?

A nyár velejárói a különféle szárnyas rovarok, amelyek a nyitott ablakokon betódulnak a lakásba. Többen közülük nem csak a folyamatos zajkeltés és röpködés miatt bosszantóak, más eszköz is van a tarsolyukban, hogy kellemetlenkedjenek. Ugye nem kell bemutatni a szúnyogokat, amelyek egy egész éjszakát képesek tönkretenni, vagy a darazsakat, amelyek kifejezetten veszélyesek lehetnek, kivált, ha allergiás a csípésükre az ember. De most nem róluk lesz szó.

A legyekről szeretnék most szót ejteni, főleg azért, mert még friss az élmény, hogy a frissen elkészült resztelt máj, sajnos lefedetlen maradt amíg ebédeltünk, és mire észrevettem a teteje fehérlett a légylárváktól...

A legyek különböző fajtái más és más kellemetlenséggel tudják megkeseríteni az életünket. Egy részük csíp, mások az ún. élelmiszer látogatók csoportjába tartoznak. Ez utóbbi csoporton belül is vannak, amelyek táplálkozás vagy ivás céljából keresik fel a konyhánkat, megint mások azért, hogy az ételekbe tegyék le a petéiket.

shutterstock_185000660.jpg

Az élelmiszer látogató legyek egyike sem jobb a másikánál, hiszen az nem kérdés, hogy a „beköpött” étel nem csak nem gusztusos, de kifejezetten ártalmas is, a másik lehetőség talán még ennél is veszélyesebb.

A legyek életmódja abból áll, hogy folyamatosan röpködnek, ha valamilyen vonzó dolgot találnak, arra leszállnak, és azon mászkálva táplálkoznak, isznak. Könnyen előfordulhat, hogy sorrendben ez így néz ki: kutyakaka, elöl hagyott kaja, a bőrünk, megint ürülék, fertőzött felületek, kisgyermek játéka stb. A különféle felületeken könnyedén találkozhatnak mindenféle kórokozóval, amely a lábukra, szárnyukra, testükre tapad, és persze viszik magukkal a következő állomásra. Ott aztán leteszik a kis mikrobákat, úgy, hogy annak semmi nyoma nincs, és ha adott esetben az épp olyan dolog amit a szánkba veszünk, könnyen kész a baj (egy kísérlet során egy házilégy egy percig mászkált a táptalajon, majd 1000 kórokozót sikerült utána kimutatni).

Nem csak a különféle testrészeiken lehetnek kórokozók, hanem – és főleg – a bélcsatornájukban és a szívókájukon is. Ott ugyanis még szaporodni is tudnak. Az elpusztult légy sem kevésbé veszélyes, hiszen rajta még napokig élhetnek a mikrobák.

Sajnos a legyek nem csak az ételekre szállnak rá, hanem a nyílt sebekre is, így ha ilyesmink van – vagy a háziállatunknak, gyermekünknek – nagyon fontos, hogy óvjuk a szárnyas vésztől ezekben a napokban. Érdemes állandóan lesben állni, különféle riasztószereket alkalmazni, illetve mindenféle védekezést is bevetni ellenük, mert komoly fertőzéseknek tehetjük ki magunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr537632790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása