Ismerkedjünk meg szemtől-szembe az allergén növényekkel! 3.
2015. május 14. írta: KK Viki

Ismerkedjünk meg szemtől-szembe az allergén növényekkel! 3.

Folytassuk az allergén fák és füvek megismerését, az évkörben felvett sorrendjük szerint!

A platánfát mindannyian felismerjük, hiszen a városban nagyon kedvelt fajta. Egyaránt eltűri a fagyot, a szennyezett levegőt és az aránylag kicsi növekedési helyet is. Jellegzetessége, hogy a kérge nagy lapokban válik le, ez szárazabb időszakot követő esőzés után, a növekedés hatására még feltűnőbb. Árnyéka lyukacsos, így udvarok, kertek kedvelt lakója, számos étterem viseli a nevét, amelyek kerthelyiségében jellegzetes szórt fényben üldögélhetnek hatalmas lombkoronája alatt az emberek. Óvodás korunkban sokat játszottunk hosszú szár végén üldögélő szúrós-bolyhos termésével, jellegzetes, öt ágú levelei ősszel gyönyörű színekben pompáznak, így méltó darabjai a kisiskolások levélgyűjteményének.

platan.jpg

Rendkívül hosszú életű fa, és bár metszéssel a lombkorona növekedése megállítható, ahol van számára tér, egész életében nő. Sérülések után is újra hajt, igazi túlélő fajta. Öreg és hatalmas példányai sok helyen védettek, pl. a Margitszigeten, ahol háromszáz éves példányok is találhatóak, vagy Mezőhegyesen, ahol a fák kora kb. kétszáz év. A néphagyomány szerint gyógyító ereje van, méghozzá azért, mert képes ráhangolódni az ember rezgéseire-érzelmeire. Rendkívül erős energiája, szívós túlélő képessége révén erőteljesen vitalizálja a közelébe menő embert. Érdemes kipróbálni, hogy alá heveredünk és meztelen talpunkat a törzsnek támasztjuk.

A fűzfafélék családja rendkívül népes (kb. 600 faja van), de ezek közül hazánkban csak huszonhat él. A fajai gyakran kereszteződnek egymással. Szárazabb területeken cserje méretűre nő, ahol elég nedvességhez jut, ott faként pompázik. A legidősebb fűzek kora a száz évet is meghaladja. Fája puha, jól faragható és tartósítószer-mentes, ezért főleg használati tárgyak készítésére használták. A papíriparnak is kedvelt alapanyaga. A fűzfakéreg főzete gyógyhatású, csersavakat, szalicint, oxalátot, gyantákat és enzimeket tartalmaz. Hatása különféle gyulladásos állapotokban, fertőzések esetén előnyös, hiszen gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, láz- és és vérzéscsillapító.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr307460016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása