Mit jelent a válaszkész nevelés?
2015. április 23. írta: KK Viki

Mit jelent a válaszkész nevelés?

Több bejegyzési is született már ezen a blogon a kötődő nevelés témakörében. Mindegyikben olvashattátok már ezt a címben szereplő fogalmat, hogy „válaszkész”, most ezt szeretném egy kissé részletesebben kifejteni.

shutterstock_75503491_kicsi.jpg

A kötődő nevelés jellegzetessége az, hogy a kisbabát adott fejlettségű önálló kis lénynek tekinti, akitől nem lehet olyan dolgokat elvárni, ami a fejlettségének nem felel meg, ugyanakkor komolyan kell venni az általa kommunikált igényeket, mert azok nem kívánságok vagy hisztik, hanem elemi szükségletek.

A válaszkész nevelés vagy gondoskodás a kötődő nevelésnek azt a vonását emeli ki, hogy a felnőtt „gondviselő” (elsősorban az édesanya, akinek ebben az ösztönei is nagyon sokat segítenek) megismerve, megfigyelve a babát, annak „akcióira” a megfelelő „reakciót” adja. Arra kerül itt a hangsúly, hogy nincsenek objektíve jó dolgok, a cél a baba igényeinek a kielégítése.

Ennek fontos feltétele a testi-lelki közelség, hiszen akkor látom-érzem, hogy mire van szüksége, illetve, hogy hiányzik neki valami, ha együtt vagyunk. A testi kontaktus, a hordozás révén megteremtett folyamatos egymásba fonódás olyan szoros köteléket alakít ki anya és gyermek között, hogy erre tudott kiépülni egy újabb nevelési ág (pontosabban inkább eszköz), a természetes csecsemőhigiénia (azaz angolul elimination communication, vagyis EC). Ennek egyik fontos vonása, hogy a kendőben hordozó anyuka felismeri a gyermek jelzéseit, amikor üríteni szeretne, és így van lehetősége mosdó/wc fölé tartva, pelenkamentesen megoldani a salakanyagok távozását.

A válaszkész gondoskodás lényege tehát az, hogy a gyermeknek azt adom, amire szüksége van, függetlenül attól, hogy mit ír a szakirodalom, mit mond a katonás nevelés tanácsadó, a félelem alapú orvosláshoz hű védőnő stb. Természetesen nem az a lényeg, hogy mindenkivel szembe menjek és konfrontációkra szórjam el az energiám, hanem az, hogy az egyedi és csakis ránk jellemző utat járjuk. A gyermekem mindig számíthasson rám, hogy biztosítom a számára a szükséges gondoskodást, és így magabiztos, félelmektől mentes, a világra nyitott gyermekké majd felnőtté válhasson.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr467391424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anima_trix 2015.04.23. 13:26:10

így van, nem szabad sokat elvárni, ez sok szülő hibája
süti beállítások módosítása