Étrend az őskorból – gondolatok a paleolit diétáról
2015. március 11. írta: Pereckeke

Étrend az őskorból – gondolatok a paleolit diétáról

Tudom, hogy darázsfészekbe nyúlok, de azt is tudom, hogy a témát nem kerülhetjük el ezen a blogon, ahogy hozzászólásokban elő is került már. Akkor a paleo és a búzafű esetleges kizárásos viszonya, valamint a paleo étrend létjogosultságával kapcsolatos kérdések merültek fel.

shutterstock_226552480_kicsi.jpg

Nem célom sem megítélni az étrendet, sem szakértő képben tetszelegni. Azt is őszintén bevallom, hogy nem alkalmazom ezt az étrendet, én hiszek a gabonák táplálkozástudományi jelentőségében, de fontosnak érzem, hogy az információk teljességéért, most, és ha szeretnétek a későbbiekben is szóba kerülhessen. Én a jelentőségét többek között abban látom, hogy alternatívát nyújt az emésztőszervi panaszokkal élőknek (pl. gluténérzékenység), előnyükre fordítva a hátrányukat.

A paleolit étrend alapjai

A paleolit táplálkozásnak – avagy a köznyelvben paleo-ként emlegetett diétának – nyugaton már hatalmas közönsége van, különféle információs és közösségi felületekkel, receptklubokkal és a gyógyulásokról beszámoló fórumokkal. Hazánkban néhány évvel ezelőtt Szendi Gábor könyve révén vált ismertté. A könyv nagy port vert fel és azóta is igen nagy vita zajlik a paleo hívei és ellenzői között.

Milyen gondolatok képezik ennek az étrendnek az alapját? A gabonák (és azok feldolgozásával készülő ételek – pékáruk, kásák), a tejtermékek (lágy sajtok, túró, kefir, joghurt, tejföl és tejszín), a hüvelyes zöldségek (bab, borsó, lencse, földimogyoró), valamint meghatározott zöldségek (krumpli, kukorica, szója) teljes mellőzése.

Miért van erre szükség? Mert a gabonák glutént tartalmaznak, amelynek megemésztésére az ember bélrendszere elvileg nem alkalmas, és ez komoly emésztőszervi és egyéb (attól meglehetősen távol eső) tüneteket okozhat (pl. gyermekeknél viselkedésbeli problémákat).

A tej kazein (tejfehérje), laktóz (tejcukor) és marhainzulin (a cukor emésztéséhez szükséges hormon) tartalma miatt került tiltólistára.

A hüvelyes zöldségek tartalmaznak egy lektinnek nevezett összetett fehérjét, amelyek – a legújabb kutatások szerint gyulladásokat serkenthetnek a szervezetben, befolyásolhatják a gének működését,  és gátolja az idegsejtek növekedését.

A kukorica, krumpli és szója a szaponin-tartalma miatt kerülendő, amely rongálhatja a belek sejtmembránját.

Nézzétek el nekem, hogy egy bejegyzésbe ilyen nagy vonalakban fértek bele a kezdő információk, de folytatjuk még!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr927256427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ostvan2 2015.03.11. 20:27:53

Az ősember kb. úgy táplálkozott, mint ma egy vaddisznó. Szóval a vaddisznók viselkedését (élelemgyűjtését) kellene tanulmányozni.

teddybear01 2015.03.11. 21:05:59

Sohasem értettem a diétákat, mert ahhoz hogy ne legyen hiánybetegségünk, vegyesen kell táplálkozni.

A paleolit diéta meg kivitelezhetetlen, mert nem sűrűn lehet például mamutot lebunkózni a sarki közértben...meg mellesleg az ősember találta fel a búzatermesztést, a borsóvetést meg úgy mindent, amit fenn éppen tiltanak. Bizony két pofára zabálta a kenyeret, szárazbabot és borsót, meg mindent ami éppen volt.
Ha meg nem volt a kamrában semmi, és nem tudott az erdőn-mezőn semmit sem szerezni, akkor bizony éhenhalt.
Ja és talán 25-30 év volt az átlagéletkor.

2015.03.11. 21:07:56

És ugye mindenkinek megvolt a mai kötelező videó a paleo lisztek előállításáról?
hvg.hu/kkv/20150311_Paleo_es_biotermekek_uzemeben_folytatodi
OK, erre lehet mondani, hogy a többi nem ilyen, azonban ezt senki nem tudja biztosan. Nagy valószínűséggel a többi is pont ilyen.

Amúgy az egész paleo egy hatalmas hoax, ezt már viszonylag sokszor bizonyították táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek (nem bulvárblogok). Kis guglizással komoly szakirodalmat lehet találni.

2015.03.11. 23:30:42

@teddybear01:
Nos, azért elgondolkodhatnál, hogy az ázsiaiak mikor jutottak búzaféléhez?
Egyébként sokat elárul az a tény, hogy a glutén intolerancia egyre nagyobb arányban mutatható ki.
Márpedig, ha valamire a lakosság 30-százaléka allergiával, vagy intoleranciával reagál, akkor az nem ősidőktől való.
Ez lehet a burgonya, a földi /amerikai mogyoró és a szója titka is.
A tejre pedig egyetlen bizonyíték: csak az európai , leginkább az északi népesség képes feldolgozni a tejet, minél délebbre mégy, ez annál inkább eltűnik (a képesség) a felnőtt korra.
Ugyanis a gyereknek van szüksége arra, hogy tejet igyon, anyatej formájában.
Északon azért terjedt el, mert a D vitamin kialakulásához nem volt elegendő a napfény, és nyilvánvaló, hogy az "angolkóros" viking-ősök egyszerűen életképtelenek voltak, működött a szelekció.

2015.03.11. 23:36:57

@retrovírus:
Nem. A paleo az egyik legértelmesebb , legalaposabb diéta. Az a baj, hogy vallás épült köré.
Gondolj bele, milyen típusú ételallergiákat ismerünk.
Gondolkozz el azon, hogy vajon az ételallergia magas részaránya a lakosság számában nem azt jelenti-e, hogy ez egy új valami, az ősemberben nem alakult ki a tolerancia ezekre a hatásokra?
Vajon meddig élhetett az az ősember, aki fosott a búzától? Vagy a tejtől? Ha ez megtörtént vele, meddig maradhatott életben? Tovább tudta-e örökíteni génjeit?
Ugye, kicsi a valószínűsége. Márpedig az étel allergia és intolerancia minden harmadik embernél kimutatható. Tízből három....brutális szám!

2015.03.12. 00:03:18

@Könnyen elkaptuk, uram!: igen, csak nem biztos, hogy erre a paleo a válasz. Ezt az ősemberes ideológiai részét rögtön kidobnám, és fogyaszthatóbb lenne. Tényleg baromság az ősemberre hivatkozni, évezredek alatt az evolúció nem állt meg, teljesen másképp működik a mai ember. Ezenkívül tényleg fogalmunk sincs, mit és hogyan ettek. Ez a paleo bulvárszinten működik csak, tudományos szinten kiröhögik.

Ezenkívül ismerem, aki itthon elkezdte terjeszteni a paleót és megcsinálta a nagykert. Hidd el, csak üzletet lát benne, nem életfilozófiát.

elvagyok 2015.03.12. 00:28:23

retrovírus: Igen. megvolt a videó, de milyen szerencse, hogy a nem paleolit étrend esetén az ilyesfajta átverésnek a veszélye egyáltalán nem áll fenn. Azt pedig végleg nem rétem, hogy egy csaló cég simliskedésének mi köze van egy táplálkozási elvhez... Ilyen logika mentén én nem is értem, hogy Ön mit eszik nap mint nap...
Nem akarom nagyon feszegetni, hogy az ősember pontosan mikor és mit talált fel, de arra az apró, de nem lényegtelen tényre felhívnám szíves figyelmét, hogy az "őskori" gabona fehérjeszerkezete nem egyezett meg a mostani gabonák fehérjeszerkezetével, konkrétan az előbbiben nem volt glutén, így ezen érv felsorakoztatása legalábbis kérdéses annak eldöntésére, hatékony-e a paleolit étrend.
Hogy a paleolit étrend mennyire nem hoax, arra több példa is van, de csak egyet emelnék ki: nemrégiben az IPM is napirendre vette a témát, felkérte Szendi Gábort és egy híres-neves magyar dietetikus hölgyet, hogy pár előre feltett kérdés mentén, de nem kizárólag csak azokra válaszolva, mindkét oldal fejtse ki véleményét a témáról. A cikk remekül sikerült: a híres-neves táplálkozástudományi szakértő még a nevét sem engedte leírni(!), semmiféle érdemi megnyilatkozást nem lehetett tőle idézni (konkrétan visszahívta a cikkét), így Szendi úr elmondta a véleményét és a "harc" ezzel lezárult...

Én biztatom a bloggert, hogy folytassa a témát, minél több ember hall róla, annál jobb...

tralalala 2015.03.12. 07:09:00

@teddybear01: "Ja és talán 25-30 év volt az átlagéletkor. "

Ja, csak ez nem azt jelenti, hogy 30 évesen összeesett az életerős vadász, hanem azt, hogy minden 2. gyerek meghalt.

na majd 2015.03.12. 08:18:27

@tralalala: nem, ez azt jelenti, hogy egy 40 éves ember már aggastyánnak számított

gombakomba 2015.03.12. 08:36:38

@teddybear01: Nem sokat tudsz a temarol, igaz? Tovabbi sarkos velemenynyilvanitas elott javasolnek tajekozodast.

elvagyok 2015.03.12. 08:48:27

@na majd: a leletek tanúsága szerint egyáltalán nem volt ritka a 60-70 éves életkor akkoriban sem Legalábbis én így tudom...

élhetetlen 2015.03.12. 10:19:10

Nem vagyok szakértő, sőt gyakorló sem. Egy főzős műsorban láttam Béres Alexandrát (egyébként tisztelem), ahogy kifejtette, hogy nem tudja elképzelni, hogy az ősember (és mutatta is) így rágcsálta volna a vadgabonát. Én meg azt nem tudom elképzelni, hogy gyűjtögetünk, a bogyót leszedjük, de, ha pechünk van a maradék elrohad, de otthagyjuk ezt az izét, mert egyébként kemény. Inkább megpróbáljuk két kő között összetörni, aztán, ha kinn felejtettem, és megázott, utána megszáradt, összeállt a rágcsa arra az időre, amikor nincs hús, nincs bogyó. Ezt el tudom képzelni.
A gabona allergia. Nyomatják százzal a teljes kiőrlésűt, most már a suliban is. De nem a biot, mert arra nem telik. A nagyüzemi termesztésnél permeteznek, és a vegyszer a gabona szem burkában halmozódik fel, mennyi a mérhető, kimutatható? De kötelező megenni. Lehet, hogy egy csomó ember erre allergiás, nem a gabonára? Mi lesz tíz év múlva a reformétkeztetés következménye? Amiért nekem zavaros a paleo, pl. gabona nem, de pálmazsír igen, mert az minek is felel meg?
Mondom, ezek csak gondolatok voltak.

teddybear01 2015.03.12. 11:42:30

@gombakomba: Nincs értelme mélyebben belefolyni egy divatbaromságba. A paleolit diéta ugyanolyan marhaság, mint a homeopátia, a szcientológia meg az asztrológia. Nem érdekel.

teddybear01 2015.03.12. 11:45:33

@tralalala: Vagy éppen az "életerős vadászodat" megette a kardfogú tigris, ha nem figyelt, vagy elvitte a kolera.
A természeti körülmények között élő törzsekben még ma is ritkaság az 50 feletti kort megélt, pedig ma már kissé könnyebbek az életkörülmények.

teddybear01 2015.03.12. 11:57:20

@elvagyok: Azt meg is kellett élni. 60% körüli gyermekhalandósággal, és 25-30 év körüli átlagéletkorral az azért nem volt könnyű. Még a Római Birodalomban is csak 37 év körül volt az átlagéletkor, és pl. Plautus Hetvenkedő katonájában is csak 57 éves volt PERIPLECTOMENUS, a jó öreg.

teddybear01 2015.03.12. 12:08:30

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Nos, azért elgondolkodhatnál, hogy az ázsiaiak mikor jutottak búzaféléhez? "

Olyan 3-4 ezer éve. Több feljegyzés szerint előbb csináltak Kínában kölesbort, mint hogy megismerték volna a szőlőt. Ettől függetlenül, a fő élelmiszer a rizs volt náluk, mert a búza nem nagyon terem meg a trópusi mocsarakban.
Viszont Amerikában meg a kukorica volt a fő élelemforrás, meg a bab. Búza csak Kolombusz után került hozzájuk.

vanRob 2015.03.12. 12:31:57

Van a közelünkben egy paleos bolt. Évekig reform étkezést hírdetett (magok magok és magok), majd miután azt kiszorította a paleo volnal, gyorsan átnyergeltek paleóra. Láttam náluk paleo-virslit.
Nekem ez nem tűnik túl hitelesnek.
A paleóról szerintem tök fölösleges vitatkozni, aki erre esküszik, azt úgysem lehet tényekkel sem eltántorítani. De nem is kell. Ha hisz benne, és képe eredményt elérni, akkor miért ne csinálja? Csak azt a sok butaságot, amit mellé raktak, azt a rengeteg áltudományos fejtegetést, azt kellene lehámozni, és akkor talán nem váltana ki ilyen heves vitákat.

vanRob 2015.03.12. 12:34:19

Ja, még annyit, hogy az ősember azt ette, amit talált, magokat, bogyókat, rovarokat, gyümölcsöket. Ha csak a frissen leölt szarvas combja húsát akarta volna fogyasztani, akkor most nem beszélgetnénk itt...
És pontosana paleolit kor melyik időszakát veszik alapul a paleó étrendhez? Ugyanis egy kb 900.000-1.000.000 éves periódusról beszélünk.

elvagyok 2015.03.12. 14:48:30

@élhetetlen: a teljes kiőrlésű gabona magvaiban is van glutén, ha bio, ha nem... Ha már bio, és ha valóban az, akkor talán nincs vegyszerezve, de ezzel véget is ért az előnye. Akkor már jobb nem is fogyasztani gabonaféléket és meg van oldva ez a kérdés. A glutén érzékenység, mint olyan, tesztekkel mérhető, ha nem is túl hatékonyan... Persze játszhat a vegyszer is, mint probléma... A paleo lényege nem az, hogy visszamenjünk 1(?) millió évet (fejben persze), és együnk magokat, hanem az, hogy próbálja az embereket rávenni arra, hogy vizsgálják felül a táplálkozási szokásaikat, ne dőljenek be a élelmiszeripar által sugalltaknak, próbálják elhagyni a feldolgozott élelmiszereket a táplálkozásukból, kerüljék azokat az alapanyagokat, amelyekről kiderült, hogy sok esetben a szervezetre káros hatással vannak. Egyfajta tudatosság irányába próbál terelni, több-kevesebb sikerrel. Legalábbis számomra ezt jelenti a mozgalom, persze lehet, hogy én tévedek...

elvagyok 2015.03.12. 14:58:11

@teddybear01: honnan veszi, hogy a mostanság is élő természeti népek tagjai alig élnek 50 évet???? Ne haragudjon, de ez egyszerűen nem igaz.

élhetetlen 2015.03.12. 15:17:12

@elvagyok: „ne dőljenek be a élelmiszeripar által sugalltaknak, próbálják elhagyni a feldolgozott élelmiszereket a táplálkozásukból, kerüljék azokat az alapanyagokat, amelyekről kiderült, hogy sok esetben a szervezetre káros hatással vannak. „ Na, itt kezdődnek a bajok. A tojás ártalmas (Magán ügy, de anyu kedvenc reggelije volt egy sült paprikára ráütött tojás. Ez olyan szinten, hogy a mélyhűtőben annyi paprika, ami kihúzza a primőrig. Tíz éven keresztül lelkiismeret furdalással ette meg, mert azt mondták az orvosok, hogy a tojás árt). Aztán nem árt. Káros a vaj, aztán most nem, most a margarin a káros. Az olajos magvak nagyon jótékonyak, kivéve, ha ezek rendszeres fogyasztása nélkül semmi problémád, de rendszeres fogyasztásukkal kidől az epéd. (Anno a roppant egészséges műzlivel jártam így). A tudatosság. A kókuszzsír jó, a liszt helyett a mandulaőrlemény jó, a kukorica csutkából kivont nyírfacukornak (xillit) nevezett valami jó. Ez nem tudatosság, csak éppen valami divatosnak az elfogadása, ugyanolyan bedőlés. A már kialakult problémák kezelése az más eset.

eßemfaßom meg áll 2015.03.12. 17:51:45

@elvagyok: "ne dőljenek be a élelmiszeripar által sugalltaknak" hanem a paleodiétaipar által sugalltaknak dőljön be. Úgy toljátok a szabvány szöveget mint ecceri amwayes az LOC reklámszövegét.

elvagyok 2015.03.13. 00:19:48

@eßemfaßom meg áll: Kifejtené konkrétan, miről beszél? Kifejtené részleteiben, hogy mit sugall a paleodiéltaipar? Személyes példával is illusztrálná, hogy miért káros a plaeo étrend?

Előre is köszönöm.

elvagyok 2015.03.13. 00:21:03

@élhetetlen: Érteni vélem felvetéseit, azt tudom javasolni, hogy nézze meg a tenyek-tevhitek.hu oldalt, sok kérdésére fog választ találni.

élhetetlen 2015.03.13. 09:22:48

@elvagyok: Nem nézem meg. Úgy tűnik, nem érti, hogy mit akarok mondani. 15 éve még teljesen tudományosan bizonyítottnak tekintették, hogy árt a koleszterin szintnek. A zsírt, a vajat olyan szinten üldözték tudományosan, hogy anya is áttért a margarinnal sütésre. Most olvassam el, hogy miért egészségesebb a kókuszzsír? Azt nem vitatom, hogy más, csak csak nem hiszem, hogy feltalálták a spanyolviaszt. Megyek a saját fejem után. Csak ilyen apróságok, nem veszek tengeri sót, mert a kősó is tengeri volt valaha, csak akkor még nem borult évi akárhány tanker tartalma a tengerbe, a partok mellett nem jártak dieseles yachtok, stb, tehát szerintem a most lepárolt tengeri só nem lehet tisztább, mint a kősó, akármit írnak. És különben is, csak arra akartam reagálni, hogy „ne dőljünk be”.

eßemfaßom meg áll 2015.03.13. 09:43:23

@elvagyok: olvasd el amit irtok ti hívők, azt

"nézze meg a tenyek-tevhitek.hu oldalt"

Na erről beszéltem, ott van előadva az ami az amweyesnek a "hogyan tovább" megbeszélés a szponzornál.

elvagyok 2015.03.13. 11:55:52

@élhetetlen: Azért javasoltam az oldalt, mert ott részben a korábbi ajánlásokat megalapozó kutatásokat veszik górcső alá (időnként egészen megdöbbentő hibákról, tudatos manipulálásokról lehet olvasni), másrészt az új kutatási eredményekről is adnak infókat. Nem gondolom, hogy csak onnan érdemes informálódni, mindössze egy lehetőség. Köszönöm, hogy megosztotta véleményét a kősóról.

elvagyok 2015.03.13. 12:22:38

@eßemfaßom meg áll: Nem vagyok hívő, fentebb leírtam, miért szoktam látogatni az oldalt.
Nem gondolom, hogy a paleo maga a megoldás, s nagyon nem tetszik az a biznisz, ami köré kezd épülni. De szerencsére Ön itt van, és majd meg mondja, m a tuti... :-)

eßemfaßom meg áll 2015.03.13. 12:44:15

@elvagyok: dehogynem vagy hívő csak te nem azt mondod, hogy "isten teremtette a világot, megírta a biblia" hanem tolod a paleokamut amit megírt a te bibliád a SzendiG könyvreklámoldala, Magyarország legnagyobb kamutudomyány gyüjteménye.

elvagyok 2015.03.16. 21:11:17

@eßemfaßom meg áll: Jaj, erre vártam, köszi! :-) Játszunk egyet. Kérlek fejtsd már ki, szerinted mik a helyes táplálkozási alapelvek, de ne csak úgy, nagy vonalakban, hanem konkrétumokkal. Azt is írd már le, mire alapozod a véleményed, megígérem, nem fogok megharagudni, ha konkrét kutatási eredményekre (is) hivatkozol. Epekedve várom soraid. S ha már előtted a billentyűzet (gondolom elég tájékozott ember vagy, ha már ennyire határozott a véleményed), akkor mondjuk ragadj ki 3 témát az általam javasolt honlapról és fejtsd ki, miért hülyeség, ami oda van írva. De nem ám a semmitmondó süketelésre vagyok kíváncsi, hanem konkrétumokkal, kutatási eredményekkel alátámasztott véleményre. Mert akkor van miről beszélni, ugye... Izgatottan várom soraid. Na jó, annyira nem izgulok, ne reménykedj... :-) Nosza, lássuk mit tudsz szájhős barátom... :-)
süti beállítások módosítása