Az natúr, hogy bio?
2015. február 12. írta: KK Viki

Az natúr, hogy bio?

 E a bejegyzés egy kicsit komolyabb lesz mint a többi, lehet, hogy szárazabb is, kérlek nézzétek el nekem. Kissé bosszant, hogy a „bio”, „zöld”, „natúr”, „természetes” és más, ebbe a gondolati körbe tartozó kifejezések annyira divatosak lettek manapság, hogy gyakorlatilag elváltak saját jelentéstartalmuktól, és mind ugyanazt fejezi ki a gondatlan vásárló felé: Hé, engem vegyél meg!

 

shutterstock_63856942.jpg

Őrület, hogy talán nincs is olyan termék, amelynek a dobozán ne lenne manapság valamilyen utalás a természetre – hiszen még a cigaretták dobozán is levelek vannak, legfeljebb nem zöldben, hanem rózsaszínben, mert az mégiscsak ízetlen tréfa volna. És mivel nincs szabályozás, gyakorlatilag gátlástalanul írhat bárki, bármit a csomagolásra.

Pontosabban vannak szabályozások, illetve sztenderdek, de ezek jórészt önkéntes alapon működnek, természetesen a különféle minősítő szervezetek logóit nem lehet csak úgy használni.

Milyen sztenderdek léteznek?

 A legismertebb minősítő szervezetek, amelyekkel itthon is találkozhattok: BDIH (német), COSMEBIO (francia), ECOCERT (francia), BIOKONTROLL (magyar), ICEA (olasz). Ezek a szervezetek dolgoztak ki a közelmúltban egy minősítő rendszert (COSMOS-standard), amelyben végre megfogalmazásra került, hogy például mik az ismérvei a természetes termékeknek, illetve pl., hogy mi a különbség a bio- és a natúr kozmetikumok között.

 Egy másik hasonló szabályozást fektetett le a NaTrue elnevezésű, mindenféle érdek-kötődéstől mentes nonprofit szervezet. Náluk három csoportja van a természetes termékeknek: natúr kozmetikum, natúr kozmetikum bio összetevőkkel és biokozmetikum.

  Mi a lényeg?

 Az összes natúr és bio kozmetikumra jellemző, hogy nem tartalmaznak ásványiolaj-származékokat, szintetikus tartósítószereket valamint szín- és illatanyagokat, továbbá fényvédőket. Kerülendő a génmanipulált alapanyagok alkalmazása. A termékek tartósítására besugárzás nem alkalmazható, és nem végezhetnek állatkísérleteket a fejlesztések során. A termékek összetevőit az INCI lista szerint kell feltüntetni (fantázianevek alkalmazása tilos), a felsorolás a legnagyobb arányban jelen levőtől indul és a kisebbek felé tart.

 Legközelebb azzal folytatom, hogy pontosan mik az elvárások a természetes termékek egyes csoportjaival szemben...

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr427163717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.12. 16:40:12

A legnagyobb ilyen átverés a "Természetes" felirat mert ezt bármire rálehet írni (élelmiszere is) és jóhiszemű vásárló meg megveszi mert azt hiszi, hogy jobb mit a másik. Pedig ugyan az van benne csak drágább. Ugyan úgy vegyszeres, kezelt valami.

kvadrillio 2015.02.12. 17:19:29

JAHHH...A MADONNA IS CSAK ILYEKET HASZNÁLT, AZTÁN MILYEN "SZÉPEN"+ IS MEGÖREGEDETT ! :o)
süti beállítások módosítása