Készítsünk fagyit! - Mi az a sorbet?
2015. augusztus 13. írta: KK Kriszta

Készítsünk fagyit! - Mi az a sorbet?

Sorbet, jégkása, granita... mindhárom ugyanazt a finom hűsítő édességet fedi. A sorbet keletről, arab területekről (Perzsián át Törökországból) érkezett, a jégkása alapvetően magyar, a granita pedig az olaszok kedvenc édessége.

A legenda szerint ez a fagylalt őse, hiszen semmi bonyolultság nincs benne (felvert tejszín, tojáshab bármi más). Létrejöttét onnan eredeztetik, amikor valakinek eszébe jutott aprított gyümölcsöket hódarával összekeverni.

A jégkása alapvető összetevői a gyümölcs, a cukor vagy szirup (azaz cukros víz), és esetleg citrom vagy lime leve. Rendkívüli frissítő hatását annak köszönheti, hogy a gyümölcs frissességét és nedvességtartalmát mind tartalmazza, miközben a hozzáadott citrom kiemeli az ízeket, a cukor pedig könnyen felszívódó energiát ad. A jeges ital nyugtatja a gyomrot, ezért kedvelt édesség egy nehezebb menü végén, de van, ahol két fogás között ízsemlegesítőként és a tápcsatorna ellazítására szolgálják fel.

shutterstock_141572488.jpg

A sorbet annyiban különbözik a korábban említett szimpla gyümölcsfagyiktól, hogy frissen pépesítjük, a fagyasztás előtt átszűrjük, így aránylag finom és egyenletes pempőt kapunk, ezért cserébe viszont illik kissé megkeverni a fagyasztás alatt néha. Ugye emlékszünk az utcai jégkása-árusokra, akik a folyton kutyuló-tekerő átlátszó tartályú gépekből „csapolják” az ínyencséget. Tehát a cél az, hogy inkább folyós legyen az eredmény, mint szilárd, ezért is hígítjuk sziruppal.

Sorbetet készíthetünk görögdinnyéből, sárgadinnyéből, őszibarackból, ananászból, eperből, meggyből, szederből és bármilyen más lédús gyümölcsből. Az ízvilága gyakran inkább a savanyú mint az édes felé hajlik (ezzel is fokozva a frissítő hatást).

A sorbet elkészítése

Kétféle módszer létezik a sorbet elkészítésére. Az egyik az eredet szerinti módszer: veszünk egy marék jeget, összeaprítjuk géppel, majd meglocsoljuk valamilyen gyümölcsös sziruppal. A második a jégkrém-szerű módszer:

Daraboljuk aprítógépbe a gyümölcsöt. Ehhez általában meg szokták hámozni a felhasznált összetevőket, hiszen a cél a homogén pép, de úgy is csinálhatjuk – tán egyszerűbb – hogy héjastul aprítjuk és a végén átpasszírozzuk (ekkor a magok is fennakadnak). Tehát addig aprítjuk a gépben, amíg egyenletes nem lesz a pépünk. Közben elkészítjük a szirupot, ami két rész cukor, három rész víz, egyszer felforralva majd lehűtve. Keverjük össze a gyümölcspépet és a szirupot, majd öntsük dobozba és tegyük a mélyhűtőbe. Két óra múlva villával keverjük össze, aztán innentől óránként még kétszer. Ekkor már fogyasztható.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr747703534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása