Nevelj gyógyszert cserépben: az aloe vera
2015. július 24. írta: KK Kriszta

Nevelj gyógyszert cserépben: az aloe vera

Egyre többet hallunk a kiváló gyógynövényről, amelyik nem csak fertőtlenít és fergeteges sebességgel gyógyítja a sebeket, hanem zseléje könnyed konzisztenciájával gyorsan beszívódik és azonnali enyhülést ad. Az aloe levelében található zselészerű anyag rendkívül tápláló is,ezért több oldalról kezeli egyszerre a sérüléseket.

Nekem személy szerint régi vágyam volt, hogy ne csak spray vagy gél formájában tudjam beszerezni az aloét, hanem cserépben is, hiszen növény-mániás vagyok. Anyukám lepett meg vele, és pont jókor jutott eszembe,hogy ezt a bejegyzést megírjam, mert nagyon úgy tűnik, hogy nem érzi jól magát nálam.

shutterstock_200104898.jpg

Hogy gondozzuk az aloét?

Az aloe Afrikából származik, ezért kiválóan tűri a szárazságot, így nekünk is nagyon kell vigyázni, hogy ne öntözzük túl. A nyári melegben lehet gyakrabban öntözni, de csak akkor adjunk neki vizet, ha a földjének a fölső rétege kiszáradt. Gyilkos hatású lehet, ha hagyjuk állni alatta a vizet. A fura, hogy túlöntözés esetén a levelei végei megbarnulnak és összetöpörödnek, mintha kiszáradt volna – ebbe a csapdába estem én.

Ha párás az idő, szintén nincs szükség öntözésre, ugyanis az aloe a levegőből is fel tudja venni a szükséges vizet. A földjét is ennek megfelelően kell összeállítani: a virágföldbe keverjünk fele arányban homokot, így kellően vízáteresztő és laza lesz. Érdemes a műanyag cserépből agyagba ültetni, amely jobban szellőzik, és a vízáteresztő képessége is jobb.

A másik nagy tévedésem az volt, hogy az aloe szeretheti, vagy legalábbis bírhatja a tűző napot. Sajnos nem így van, nem szereti a túlzott napfényt, ha kitesszük a kertbe, inkább árnyékban helyezzük el, ha a lakásban tartjuk, keressünk neki nyugati vagy keleti ablakot.

A hőmérsékleti igénye télen min. 10 Cº, nyáron max 25 Cº, ami szintén meglepő igény egy afrikai virágnál :)

A friss aloe felhasználása

A friss aloe növény levét csak öt éves kora után szabad felhasználni, addig mérgező. A lassan „iskolás korba érő” növényt később bátran alkalmazzuk bármilyen gyulladás, seb, bőrallergia megszüntetésére. Kiváló hűsítő, gyulladáscsökkentő, és fertőtlenítő hatása révén gyorsítja a gyógyulást. Napégésre is jó!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr447652242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása