Hogyan tartsuk távol a vérszívókat? 4.
2015. július 08. írta: KK Kriszta

Hogyan tartsuk távol a vérszívókat? 4.

Lássuk néhányat nagyanyáink praktikáiból, ők hogy oldották meg, hogy hívatlan vendégek ne tegyék a szárnyukat a házba!

Legyek ellen

A legyek nem szeretik a kereszthuzatot, így ha túl sok kis szemtelen szárnyas kering a csillár alatt, csinálj pár percre „légvonatot”. Így könnyebben megtalálják a nyitott ablakot és gyakorlatilag kifújja őket a szél.

shutterstock_110371376.jpg

A legyek nem szeretik a levendula illatát. Köss egy csokrot a szárított virágokból és lógasd a nyitva hagyni szándékozott ablakba. Ha utálod, hogy éjjel zavarnak, cseppents egy pár cseppet levendulaolajból egy zsebkendőre, és tedd az éjjeliszekrényedre, ezzel még a nyugodt alvást is elősegíted.

Ha nincs kedved fűszereket tartani a konyhaablakban, válogass össze mindenféle illatos növényből egy-egy szálat, kösd csokorba őket, és lógasd fel az ablakba: mind a legyeket, mind a szúnyogokat távol fogja tartani.

Szúnyogok ellen

A szúnyogok nem szeretik az erős illatokat. Önts kis lapos tányérba ecetet és tedd a szekrény tetejére, ez nagyon hatásosan távol tartja őket, még akkor is, ha sötétedés után villanyfény mellett nyitva hagyod az ablakot. Ez a praktika úgy is használható, hogy magadra teszel pár csepp ecetet – mint a parfümöt, csuklód és a füled mögötti vékony bőrre, ahonnan gyorsabban párolog – és úgy mész szabadtéri programra.

Hangyák ellen

A boltban kapható hangyacsapdáknál hatékonyabb, ha cukoroldatot (fél cm magasságban szörpöt) öntesz egy kis pohárba és kiteszed az asztalra, konyhapultra. Belemásznak és ott pusztulnak.

Ha ismered a vonulási útvonalukat, akkor több mindent is tehetsz a távoltartásukra: tégy az útjukba fokhagymát, zsályát, diólevelet, hintőport, szódabikarbónát vagy sütőport. Mindegyiket utálják, így inkább távol maradnak a lakástól.

Darazsak ellen

Legjobb a megelőzés: kend át az ablakpárkányt és az ablakkereteket szalmiákszesszel vagy ecettel. Ezek szaga taszítja a darazsakat.

A darazsak számára is jó csapda a cukoroldat: szűk szájú befőttesüvegbe készíts jó sűrű cukros vizet, a darazsak belemennek, de nem tudnak majd kijönni.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr277609278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása