Hogyan tartsuk távol a vérszívókat? 2.
2015. június 24. írta: KK Viki

Hogyan tartsuk távol a vérszívókat? 2.

Folytassuk a kullancsokkal!

Az elmúlt évek enyhe telei sajnos nagyon kedveznek a kullancsoknak, úgyhogy most már nem kell erdőbe mennünk, hogy találkozhassunk velük. Mezőkön, akár a saját kertünkben is „megteremnek”, például nálunk, mire leküzdöttük a tavaszi fűzsendülést, bennem szinte naponta volt egy. Nagyon fontos az ellenük való védekezés, mert a legismertebb Lyme-kóron kívül még számos kórságot terjeszthetnek, például az agyhártya-gyulladás egyik válfaját is elkaphatjuk tőlük.

Ha erdőbe megyünk, érdemes „antikullancs” ruházatot felvenni, még akkor is, ha nagyon meleg van. A magas szárú cipőbe gyűrt hosszú nadrág alapfeltétele annak, hogy ne potyogjanak tucatszám a nyitott szandálunkba a hívatlan vendégek. Ne üljünk le magas fűben, és lehetőleg ne időzzünk vadcsapásokon, vagy olyan helyen, ahol láthatóan sok vad megfordul.

kullancs.jpg

A kullancsokat szinte sehol a világon nem irtják, mert annyira ellenállóak, hogy nagyon szennyezni kellene miattuk a környezetet. Mivel a kullancs egy darabig csámborog a testfelületünkön mielőtt beszívná magát a bőrünkbe, a kirándulás utáni alapos vizsgálat során jó eséllyel el tudjuk távolítani a hazahozott „kópékat”. Azokat a területeket kedvelik, ahol vékonyabb a bőr, továbbá szeretik az ízületek környékét, így a védekezés/riasztás során ide érdemes koncentrálni.

A kullancsok sem szeretik az erős illatokat, így a menta, levendula, geránium, citrusok ellenük is hatásosak lehetnek. Ha ezeket egy permetezőflakonban vízben feloldjuk, azzal bepermetezhetjük a ruhánkat/testünket, majd hagyjuk megszáradni. Ennek alternatívája lehet a friss citromból készült riasztószer, amelyet így készíthetünk el: felszeletelünk egy citromot, lábosba tesszük és felengedjük vízzel, majd egyszeri forrásig hevítjük és hagyjuk kihűlni. Öntsük spray-s flakonba és fújjuk át magunkat (és a kutyát is) indulás előtt. Ha ezt használjuk, akkor azonban tilos napra menni, mert a citrom fényérzékenyít! Ecetes oldatot is használhatunk ugyanígy, két rész vízből és egy rész ecetből készítsük el.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr647567154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása