Az otthonszülés feltételei
2015. június 23. írta: KK Viki

Az otthonszülés feltételei

Nagyjából száz évvel ezelőtt még az volt a természetes, hogy a nők otthon szültek, miközben napjainkban, ha ugyanerre készül egy nő, már nagyon szigorú szabályozásnak kell megfelelnie. Azokat a kérdéseket, amelyek ezzel kapcsolatban felmerülnek (Azóta veszélyesebb lett a szülés? Tényleg annyival biztonságosabb kórházban szülni, amennyivel ez megnöveli a társadalombiztosítás költségeit, a szülők és a baba stresszét stb.? Mennyiben idegeníti ez el az élet legfontosabb eseményét a születést, és mennyiben befolyásolja mint élményt az anya és a gyermek számára?) már sokan próbálták megválaszolni, természetesen számosan akadnak mindkét oldalon.

otthonsz.jpg

Van nekünk egy Geréb Ágnesünk is, aki nem csak az otthonszülések úttörője, hosszú és hányatott karrierje elején ő kezdte forszírozni azt, hogy hazánkban is jelen lehessenek az apukák a kórházi szüléseknél. Manapság ez már úgy természetes, hogy nem is tudunk róla, hogy kinek köszönhetjük. Annak ellenére, hogy bábai statisztikája nem rosszabb, mint egy kórházi szülészé, minden egyes halálesetnél vagy komplikációnál meghurcolták, perbe fogták, még akkor is, ha a szülők nem követelték ezt, olyan dolgokért, amelyekért kórházi orvost nem tesznek ki ilyen tortúrának.

Tehát, az otthonszülés napjainkban Magyarországon szigorú feltételek teljesülése mellett történhet csak meg, amelyekről a 35/2011. (III. 21.) Korm. rendeletben olvashatunk. Ez a rendelet az ún. intézményen kívüli szülés szakmai szabályait, feltételeit és kizáró okait tartalmazza.

Intézményen kívüli szülésnek azt nevezzük, amikor a várandós nő a szülészeti és újszülött ellátást saját előzetes döntése alapján, előre tervezett módon a fekvőbeteg szakellátás keretein kívül veszi igénybe. Ehhez választani kell egy háttérkórházat, amelynek van szülészeti osztálya, és amelybe a szülő nő szükség esetén 20 percen belül beszállítható. Az említett egészségügyi ellátásokat olyan egészségügyi szolgáltató nyújthatja csak, akinek érvényes működési engedélye van erre a feladatra és felelősségbiztosítással rendelkezik. A szolgáltató biztosítja a szüléshez az ún. felelős személyt, aki szülész-nőgyógyász szakorvos, vagy szülésznő lehet. A kismama kiválasztja az egészségügyi szolgáltatót, majd a felelős személyt, aki mellé a szolgáltató helyettest is kijelöl.

 

Folytatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr107567056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2015.06.23. 16:49:14

Ez,mint minden Mo- n túl van lihegve.Ny Európában simán lehet otthon szülni!

sokutazas 2015.06.23. 22:21:08

Nem lehet Ny.Európában simán otthon szülni. A biztosítási szisztémától függően rákényszerülnek, például Hollandiában ahol a kórházban fizetős, és az bába, - aki legtöbbször ki se ér- a TB által támogatott, na olyan is.
Angliában átmenetileg kb féléve tiltották be az otthon szülést, mert fertőzött medencéket vittek magukkal a bábák. Hollandián kívül általában nem szokványos dolog otthon szülni, és aki ott ezt teszi kizárólag anyagiak miatt, mert nagyon drága az a biztosítás, amibe a szülés és a szülés körüli ellátás is belefér. Nálunk pont fordítva a bábák jó drágák. Nekem egyébként, mint a szakmában járatos személynek az a véleményem, aki gyereket hoz a világra az kórházban teszi, aki szül az otthon rendez szülési műsort bábákkal a papának , testvéreknek. nem biztos hogy tetszést arat, és még drága és véres is...

lüke 2015.07.31. 17:39:05

@sokutazas:

nekem is 40 éves diplomámmal..../OADRMEDFA für Innere Med./
Hollandiában egy polderen személyesen láttam hogyan csinálják.....
s lehet Ausztriában is, s Németországban is
Svédo- ban is
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0266613806000180
www.homebirth.org.uk

meg millió helyen,pl mentőben

S ,ha drága ,a pénz nem számít !Csak a szakmai háttér, s ez biztosított

miketbeszéltek 2015.08.09. 00:38:04

A szülés egy csoda. Csoda, hogy ilyen kevés komplikáció van, olyan sok folyamat tökéletes összhangjának kell működnie ahhoz,hogy ne legyen tragédia. A komplikációk lehetőségét nem lehet kizárni, még akkor sem, ha az adottságok kedvezőek. Ennek megfelelően indokolt az, hogy a teljes orvosi arzenál készenlétben álljon. A szubjektív szempontok az élet védelméhez képest eltörpülnek. Elképesztő, bűnös felelőtlenséget követ el minden személy, aki propagálja az otthonszülést.-Régen valóban az otthonszülés volt az egyetlen alternatíva, de össze is lehet hasonlítani a halálozási statisztikákat a maival! A mi családunk 1, vagy 2 személlyel is kevesebből állna, ha nem kórházban szül a feleségem, pedig nem nagyon lehet kisebb előzetes kockázatot elképzelni, mint ahogy ráfordultunk arra a szülésre.....
süti beállítások módosítása