Hogyan tartsuk távol a vérszívókat? 1.
2015. június 17. írta: KK Viki

Hogyan tartsuk távol a vérszívókat? 1.

A meleg nyári estéket bizony erőteljesen meg tudják keseríteni a szúnyogok, a kellemes nyári kirándulásokról pedig – nem annyira kellemes emlékként – kullancsokat cipelhetünk haza magunkkal. Az előbbi csak kellemetlenség, de az utóbbi bizony veszélyes is lehet, hiszen hazánkban is évről évre szignifikánsan növekszik a Lyme-kórral fertőzött egyedek száma, amit szépen át is adnak az embernek. Ezzel egy hosszadalmas és igen kellemetlen betegeskedés és kezeléssorozat veheti kezdetét, ezért inkább érdemes védekezni ellene.

A cikksorozatban végig fogunk menni a szúnyog irtás és riasztás, a kullancs elleni védekezés, a méh- és darázs elűzés, sőt a házilegyek elleni házi módszerek verzióin, illetve azt is megnézzük, hogy melyik miért működik.

Kezdjük a szúnyogokkal!

Hiszen ők a leggyakoribb, és mondhatjuk hogy a legkellemetlenebb nyári társaink. Tapasztalatból mondom, hogy a nagy tömegben érkező vérszívók bizony rendkívüli élmények okozására képesek, nem tudom ki tapasztalta már szúnyogcsípésektől duzzadó és vöröslő, lüktető rövidnadrágos teljes lábszárak felemelő élményét...

szunyog.jpg

Vegyük végig először, hogy ha szabadba vágysz, mivel kend be magad. (Először is, hogy mivel ne: valamiért a szúnyogokat szinte feromonként vonzza a parfüm, az arcszesz és a testápolók fűszeres illata, ezért ezeket inkább hanyagold egy szabadtéri mozizás vagy koncert előtt.) Mindenképpen használj dezodort vagy valamilyen izzadásgátlót, amelynek nincs az előbbiekben említett feltűnő illata, mert az izzadság is vonzza őket. (Legjobb, ha illatmentes vagy házi dezodort, illetve izzadásgátló krémet használsz.)

A szúnyogok nem szeretik az illatos fűszereinket, ezért ezek illóolaját bátran alkalmazhatod az elriasztásukra: menta, citromfű, citronella, rozmaring, geránium stb.. Nem kell tetőtől-talpig bekenned magad, elé egy-két csepp az ütőerekre, ahol az átáramló vér által melegített bőrfelületről folyamatosan párolog majd ( fültő, csukló belső fele). Ezeket egymással is összekeverheted, de ha tartasz tőle, hogy irritálni fogja a bőröd, akkor keverd kókusz-, kakaó- vagy shea vajba és úgy kend magadra. Ebben az esetben nagyobb bőrfelületeket is bekenhetsz vele: kilógó bokát, karokat, de még az arcod is.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr877550756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása