Otthon szülés
2015. június 12. írta: KK Viki

Otthon szülés

Ismét egy olyan témában szeretnék néhány bejegyzést írni, amellyel kapcsolatban számos mélységében eltérő vélemény létezik világszerte. Igyekszem objektív lenni, hiszen nincs deklaráltan jó megoldás, minden kismamának és családnak azt a verziót érdemes választani, ami számára a legmegfelelőbb, amelyben a legnagyobb biztonságban és kiegyensúlyozottságban tudja várni a kis jövevényt.

Egy évszázaddal ezelőtt még hazánkban is az volt a természetes – főleg vidéken –, hogy az asszonyok otthon szülték meg a gyermekeiket. Az urbanizáció hatása volt elsősorban (amit az intézményesítés is elősegített), hogy napjainkban a gyermekek döntő többsége kórházban jön a világra. A törvényi szabályozás szigorúsága napjainkban ugyan lehetővé teszi, hogy a kismama az otthonszülést válassza, de ennek kötött szabályai és előfeltételei vannak.

otthonszul.jpg

Mit is nevezünk otthon szülésnek? Amikor a szülés előre eldöntött módon, azaz tervezetten a kórházon kívül, a várandós asszony otthonában vagy valamely általa választott, az előírásoknak megfelelő egyéb lakásban, illetve szülőotthonban, születésházban történik. Az otthonszülés fogalmába nem tartozik bele, amikor a szülés olyan hirtelen indul meg és olyan gyorsan zajlik, hogy a gyermek otthon, a mentőben, taxiban és egyéb intézményen kívüli helyszíneken jön a világra, a korábbi elképzeléseknek ellentmondva.

A különböző országokban eltérő az otthonszülés megítélése, annak ellenére, hogy a kutatások és statisztikák azt igazolják, hogy a normális lefolyású várandósságot lezáró szülések esetében a kockázatot tekintve nincs különbség a kórházi és az otthoni szülések között. Természetesen ezt nagyban befolyásolják az adott nemzet higiéniai szokásai, a lakosság általános életkörülményei és nem utolsósorban a kórházak állapota.

Miért lehet fontos az otthon szülés a kismama számára? A gyermekszülésnek ezt a módját választó nők általában a kórházi körülmények ridegségét, a kórházban történő folyamatok (pl. gyógyszerek használata) elutasítását, a vajúdó nő biztonságérzetének és nyugalmának háborítatlanságát szokták indokként felhozni.

Folytatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr797534148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása