Allergia az évkörben 2. - június, július, augusztus
2015. június 12. írta: KK Viki

Allergia az évkörben 2. - június, július, augusztus

Lassan két hete, hogy beléptünk az igazi nyárba, és mintha az univerzum is így érezné, rögtön kánikulát is bocsájtott ránk. Az arra érzékenyeknek zavaró lehet, hogy egyszerre borult virágba minden, néhány hónappal ezelőtt, azaz a tavasz kezdetén is, és most is több olyan faj virágzik együtt, ami amúgy nem szokott. A levegőben a pollen koncentrációja időnként csúcsokat dönget, főleg olyan időszakokban, amikor se szél nem fújt, se eső nem esett már hosszú idő óta.

Érdemes ilyenkor fokozottan vigyázni magunkra. Aki nagyon érzékeny, kültéren védekezhet akár szájmaszkkal is, ha megnézik nem baj, egy kis kellemetlen érzés megéri, hogy komoly tüneteket előzzünk meg. Bent a lakásban is érdemes időről időre arcot mosni és mindennap hajat mosni a nagyon pollenes időszakokban.

Óriási dolog, hogy feltaláltak már olyan termékeket, amelyek képesek a levegőből kiszűrni a polleneket és egyéb allergéneket (pl. macskaszőr, poratka és ürüléke stb.). Használjuk ezeket, ilyenkor minden megkönnyebbülési lehetőség számít!

allerg.jpg

Nézzük tehát azokat a növényeket, amelyek mostanában teszik nehézzé a napjainkat! A fák közül most borult virágba a hársfa és a gyakran olajfának nevezett ezüstfa (olajfűz) is, mindkettő elég feltűnő, nem a látvány, hanem az illatár miatt, amelyet áraszt magából. A bokrok közül a bodza hetek óta virágzik, akik nem allergiásak rá, már javában gyártják a szörpöt. Akinek érzékeny a nyálkahártyája, ne próbálkozzon, hiszen a szörp tulajdonképpen a virágból kiáztatott virágporra épül, a szénanáthások szájüregében kellemetlen panaszokat okozhat.

A fűfélék közül a korábban említettek valószínűleg még virágban vannak, ezekhez társul júniusi kezdéssel a mezei komócsin, a tippan, a francia perje, a selyem perje, a libatop, a taréjos cincor. Még nem kezdte el, csak júliusban lát hozzá a virágzáshoz a négy keresztes ürömfű, amely hazánk egyik legerőteljesebb allergén növénye. A másik hasonlóan „nagyágyú”, a parlagfű jövő hónapban előszezonját éli, teljes virágzásban augusztustól lesz. Szintén jövő hónaptól bontja virágait az aranyvesszőfű, más néven istápfű vagy veres gyűrűfű.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr787534156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása