Ismerkedjünk meg szemtől-szembe az allergén növényekkel! 1.
2015. június 05. írta: KK Viki

Ismerkedjünk meg szemtől-szembe az allergén növényekkel! 1.

A fák után elkezdtük megismerni a füveket is, amelyek napjainkban virágozva szórják a pollenjüket a világba. Ha felső légúti allergiában szenvedünk, a nyár folyamán érdemes a kertet gyakorta nyírni, hogy ne legyen lehetősége a fűféléknek virágot hozni a kertünkben. Ezzel ugyan nem iktatjuk ki teljesen a környezetünkben található allergén-forrásokat, de csökkenthetjük a pollenkoncentrációt.

Az aranyzab hazánk egész területén előforduló viszonylag rövid levelű és szárú fűféle. Kalásza a zabhoz hasonló, a magérlelés idején aranyszínűre szárad. Kaszálóréteken és hegyi réteken gyakori, az agyagos, jó vízgazdálkodású földet kedveli. Gyepként is szívesen termesztik, mivel jól tűri a kaszálást, nyírást, de szénája is kiváló minőségű.

allergen_fu.jpg

Sokan ismerhetjük az útifüvet, hiszen a belőle készült köhögés elleni szirupok évek óta kaphatóak a gyógyszertárakban Gyermekkorunkban sokat „pöcköltünk” a keskeny levelű útifű pici nyeles fehér szirmokat a központi bibe körül rezgető virágjával, hiszen hosszú és rugalmas szára könnyen körbetekerhető maga körül, és így parittyát formálhatunk vele a virágzat előtt. A széleslevelű útifű magjának héja útifűmag néven magas minőségű növényi rostként a bioboltokban kapható.

Igazából nem a fűfélék, az ajakosvirágúak közé tartoznak. Gyógyhatásuk gazdag beltartalmuknak köszönhető: a betegség idején hasznos polifenolokon és nyálka-poliszacharidokon kívül bőségesen tartalmaznak ásványi anyagokat (cink, kálium, kovasav) és C-vitamint. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásuk nem csak a köhögés ellen jó, eleink frissen szedve sebkezelésre és égési sérülésekre használták őket.

A csenkesz a perjefélék közé tartozik. Érdekes ez a család, hiszen nem csak lágy szárú növények tartoznak bele, hanem örökzöldek is. A lágyszárú csenkeszek a pollenallergia egyik legfőbb okozói. A világon mindenhol elterjedtek, de a legnagyobb egyedszám a mérsékelt égövben él. Szénája a háziállatok etetésére kiváló.

A csomós ebír az egyik legellenállóbb fűfajta. A világon mindenhol elterjedt, mesterségesen a szénatermelésre berendezkedett réteken vetik. Gyorsan növő, magas szárú fajta, amely jól tűri a kaszálást is. Kerti pázsitba nem való, mert levelei merevek és zöld helyett szürkés színben pompáznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr27515592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása