Ismerkedjünk meg szemtől-szembe az allergén növényekkel! 4.
2015. május 21. írta: KK Viki

Ismerkedjünk meg szemtől-szembe az allergén növényekkel! 4.

A májusban virágzó fákkal folytatjuk a sort az allergén növények bemutatásával. Nemsokára beszámolunk a júniusi allergének csoportjáról is.

A nyárfát mindannyian ismerjük, egyrészt jellegzetes formájáról, másrészt tavasszal szállongó „pöhéről”, ami nem mellesleg napjainkban kezdi betölteni a nagyvárosok levegőjét. A nyárfa akár 30 méter magasra is megnő, keskeny, hosszú alakja messziről felismerhető. Általában árterületekre, vagy dimbes-dombos részekre, utak, megművelt földek szélére szokták ültetni, azzal a céllal, hogy megfogja a talajt és megakadályozza annak erózióját.

allergen4.jpg

A nyárfa egyébként a fűzfafélék közé tartozik, összesen mintegy 30 fajtája van, ezek közül a legismertebb csoportok a fekete és a fehér nyárak. Fája különösebben nem értékes, hiszen elég puha, tartás nélküli, így főleg papírt, gyufát gyártanak belőle.

A ciprusfélék ősidők óta nagy megbecsülésnek örvendtek, aminek több oka is van. Kevés kártevőjük akad, többnyire lassan nőnek, hosszú életűek, jól tűrik a fagyot és télen-nyáron zöld levelekkel-ágakkal örvendeztetik meg a szemlélőjüket, amely jellegzetes vöröses törzsük mellett csodás látványt nyújt.

A fájuk kifejezetten értékes, hiszen nagyon kemény és tartós, alacsony gyantatartalma és erős rostjai miatt akár hajók, és szobrok faragására is alkalmas. Pácolás nélkül is nagyon szép színnel rendelkezik, gyönyörűen csiszolható és fényezhető, így dísztárgyak, ládák készítésére is alkalmas. Az ősi szertartások fontos része volt a cipruságak égetése, amely kellemes illat mellett gyógyító illóolajak levegőbe kerülését is lehetővé tette. A legenda szerint Ámor nyila is ciprusfából készült. Vannak akik azt állítják, hogy Noé bárkája is ebből készült, bár ez egyelőre nem bizonyítható.

Az akác a pillangósvirágúak családjába tartozik, figyeljünk oda, hogy ne keverjük össze az akáciával. Nem sok faj tartozik az akácfélék közé, de több természetben létrejött hibridje is van. Hazánkban nem volt honos, a XVIII. században kezdték a futóhomok megkötésére betelepíteni. Fáját a tüzelésen kívül kültéri bútorok, gyermekjátszóterek építésére is használják. Virága gyógynövénynek számít, szörp és tea formájában fogyasztható. Az akácvirágról gyűjtött méz hungaricum, rendkívül értékes és ízletes élelmiszer.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr87480692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása