Éltető nedű: kezdődik a smoothie-k ideje!
2015. május 21. írta: KK Viki

Éltető nedű: kezdődik a smoothie-k ideje!

Nem először kerül szó ebben a blogban a smoothie-k ről, azaz a nyers zöldség- és gyümölcsitalokról. Ezeknek a sokoldalú és gazdag italféleségeknek a legfőbb lényegük az, hogy nem préseljük, facsarjuk vagy passzírozzuk a termés levét, hanem erős turmixgéppel homogén péppé aprítjuk őket. Sokkal jobb eljárás ez a lécentrifugálásnál, hiszen így benne marad minden nélkülözhetetlen összetevő, és nem teszünk tönkre a beltartalomból sem, szinte semmit.

A smoothie-k tulajdonképpen nyers egytálételek, teljes értékű táplálékok, hiszen végtelen változatossággal bírva elénk tárják a természet összes kincsét. Ebben a formátumban sokan olyan zöldségeket vagy gyümölcsöket is el tudnak fogyasztani, amiket egyébként nem szeretnek, hiszen az íze elvegyül a többi zamatos hozzávaló ízével.

smoothie.jpg

Számtalan smoothie recept található a neten, de a csúcs ezekben az ételekben pont az, hogy nincs rá törvény, hogy hogyan készítsük: elronthatatlanok és szinte kizárt, hogy a végeredmény ne legyen finom.

A smoothie-készítés aranyszabályai

Igyekezzünk friss és ropogós terméseket beletenni, hiszen a szikkadt, fonnyadt zöldség és gyümölcs nedvességtartalma már igen alacsony, ezért aprítani is nehezebb (keményebbek a rostok), és a pép végül túl sűrű lesz.

Legjobb, ha idényterméseket használunk, de persze kerülhet bele néha hosszabban tárolt vagy külföldről érkezett hozzávaló is. Így a friss spenót kiválóan ellessz a télről maradt céklával, de azért igyekezzünk, hogy az előbbieknek legyen nagyobb az aránya.

Alapszabály, hogy a rostosabb alapanyagokat nagyjából 50-50% arányban keverjük a lédúsabbakkal. Ha mondjuk túl sok levélzöldséget választottunk, mindig levesíthetjük egy uborkával vagy paradicsommal, de ha túl sűrű, a végén hígíthatjuk szűrt vízzel is.

Bátran használjunk a smoothie-kba zöldfűszereket. Néhány levél menta vagy citromfű az édes ízharmóniákat dobja fel, míg a kakukkfű, rozmaring, snidling vagy petrezselyem a savanyúbb, sósabb keverékekhez illik jobban.

Pici sót tehetünk bele, de cukrot ne használjunk, inkább helyettesítsük édes gyümölcsökkel vagy tegyünk bele egy csepp mézet.

Milyen összetevőkből készíthetünk pillanatnyilag smoothie-t?

Lassan érik az eper, de szépen zöldell már a spenót, újhagyma, zeller, petrezselyem is. Amíg a gyümölcsválaszték kicsi, pótoljuk ki naranccsal, mangóval, és persze bármikor tehetünk bele pár csepp citromot is. Aki teheti, ne hagyja ki a kert kincseit sem: friss és zsenge csalán-hajtások, pitypanglevél, tyúkhúr szintén értékes összetevője lehet ennek a finom élelmiszernek!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr697480672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása