Ismerkedjünk meg szemtől-szembe az allergén növényekkel! 1.
2015. április 30. írta: KK Viki

Ismerkedjünk meg szemtől-szembe az allergén növényekkel! 1.

Kezdjük az áprilisi virágzású fajokkal, a korábbi évkörös bejegyzésem alapján!

termeszet_tamad.jpg

Nyír: A nyírfafélék (Betulacea) családjába tartozó lombhullató fák és cserjék természetesen a kétszikűek családjába tartoznak. Nagyon sok faja van világszerte, ezek közül többet a felhasználási céljának megfelelően neveztek el (papírnyír, cukornyír stb.). A nálunk ismert nyírfák törzse jellegzetes a fehér alapon fekete mintázattal. Lecsüngő ágain rombusz alakú, többszörösen fűrészélű levelei szintén jellegzetesek. Fája puha, könnyen ég, gyakran szaunák fűtésére használják. A nyírfa leveleit gyűjtik gyógyászati céllal (június-július hónapokban). Vizelethajtó, vértisztító, gyulladáscsökkentő hatása görcsoldó és fertőtlenítő hatással egészül ki, így felső légúti megbetegedésektől kezdve húgyúti panaszokon át, vesekő és vesehomok kezelésére, továbbá reuma kezelésére is alkalmas.

Kőris: Az olajfafélék családjába tartozó Kőris nemzetségnek hazánkban mindössze négy faja található meg. Ezek közül három őshonos (magas kőris, magyar kőris, virágos kőris) és egy betelepített (amerikai kőris). A kőris rendkívül kemény fája nagyon értékes. Gyakran készítettek belőle fegyvereket, már az ókorban is találhatunk utalásokat kőrisből készült lándzsákra. További széleskörű felhasználási módja volt a mezőgazdasági eszközök és gépek készítése. A modern korban sporteszközök készítésére használják: baseballütők, snooker-dákók, íjak, köszönhetik tartósságukat és keménységüket ennek a nemes fának, továbbá elektromos gitárok testének kialakítására is kiváló.

Tölgy: a Bükkfafélék családjába tartozó Tölgyfafélék nemzetsége több mint 500 fajt számlál. További rendszertani besorolásuk bonyolult és nem is egységes, így azt inkább elhanyagoljuk itt, térjünk át a felhasználására. Rendkívül nemes fája odaadó, türelmes és körülményes feldolgozást kíván, hiszen héja csak gőzöléssel távolítható el, és hasábjai csak rendkívül lassan száríthatóak a repedezés veszélye miatt. Gyönyörűen faragható, bútorokat is készítenek belőle. A fiatal tölgyek kérgét gyógyászati célokra is használják. Cserzőanyag-tartalmának köszönhetően összehúzó hatású, nehezen gyógyuló sebeknél, lábizzadás esetén, gyomorbántalmaknál kedvező hatású.

Folytatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr237408226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása