Süssünk, süssünk kenyeret! 1.
2015. április 23. írta: KK Viki

Süssünk, süssünk kenyeret! 1.

Örömteli és üdvözlendő folyamat, hogy az egyik legfontosabb táplálékunk, a kenyér egyre szélesebb választékban kapható. Nem csak – sőt inkább nem – a szupermarketek polcain, hanem kisebb ABC-kben, vagy leginkább pékségekben szélesedik ez a bizonyos választék, de nagyvárosban lakva kisebb-nagyobb távolságra mindenki találhat magának megfelelő kenyér-forrást.

kenyer.jpg

Sajnos, mivel az utóbbi időben az egészséges táplálkozás valódi törekvés/divat hullámán az emberek elkezdtek törekedni a felfújt fehér kenyér helyett inkább barnát vagy magosat választani, erre is széles körben kialakult az átverés változatossága. Érdemes megnézni, hogy mit veszünk, mert a „rozsos” kenyér, „félbarna” kenyér, „magvas” kenyér igencsak érdekes dolgokat fedhet manapság, a malátától barna (és szagos) kenyerekről nem is beszélve.

Ha valaki szeret sütni, érdemes kipróbálni a kenyér otthoni abszolválását (ha nem is folyamatosan, de legalább néha), hiszen az íze összehasonlíthatatlan, a beltartalma ellenőrizhető, és a sikerélmény sem elhanyagolható.

Nagyon sok forrásból tájékozódhatunk, ha otthon szeretnénk belevágni a kenyérsütés – a közvélekedéssel szemben – nem is olyan bonyolult műveletébe. A hazai otthoni kenyérsütés úttörője, Limara gondoskodott arról, hogy minden lelkes háziasszony és háziférfi megtudhassa: nem ördöngösség a házi kenyérsütés. A népszerű péksüteménynek (vajon ha a házi sütés meghalad majd egy bizonyos mértéket, mi lesz az összefoglaló név?) számtalan változata van, így ha kevés az időnk olyat választhatunk, ha jobban ráérünk, vagy szenvedélyünkké vált, próbálkozhatunk bátran bonyolultabb változatokkal is.

Ebben a sorozatomban több alapinformációt fogok nektek összegyűjteni arról, hogy milyen lisztek vannak, milyen fajta kenyerek vannak, gépben vagy sütőben, esetleg kemencében süssünk, milyen olajakat használjunk, hogy készül a kovász, hogyan ízesíthetjük a kenyértésztát és még számtalan izgalmas kérdésben.

Ha izgalmas számotokra ez a téma, kérdezzetek, javasoljatok, vessetek fel irányokat, utánanézek és írok róla is!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr807391426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása