Hogy védjelek meg, Napsugaram?
2015. április 09. írta: Pereckeke

Hogy védjelek meg, Napsugaram?

Egyre többet hallunk arról, hogy milyen veszélyes az UV-sugárzás, és hogy a gyerekek azok, akiket a legjobban kell ellene védeni. Igen, sajnos az ózonréteg vékonyodásával és itt-ott kilyukadásával a napfürdőzés veszélyeket is hordoz, ugyanakkor nem szabad arról elfelejtkeznünk, hogy a napfény életfontosságú sugarakat is tartalmaz.

A D-vitamin napfény hatására jön létre a szervezetünkben, ezért nem szabad teljesen elzárkóznunk tőle, és ez ugyanúgy vonatkozik a bőr védelmére, mint a szemekére.

shutterstock_107952938_kicsi.jpg

 

Mire kell figyelni a babák fényvédelmének megválasztásakor?

Természetesen a gyermekekre is vonatkoznak azok a mindenki által ismert előírások, melyek szerint a déli órákban nem szabad napozni, illetve fokozatosan kell a bőrt a napsugarakhoz szoktatni. Ha bővebb napsugárzás érte a bőrt, utána érdemes gazdagon tápláló krémekkel leápolni, elősegítve ezzel, hogy a hámréteg öngyógyító és regenerációs folyamatai hatékonyan végbemenjenek.

A nagyon picit babákat egyáltalán nem szabad tűző napnak kitenni! Hat hónapos korig tilos a közvetlen napsütés, hiszen eddig a határig a napvédő krémek használata sem ajánlott. A bőr 8-9 éves korra „érik meg”, azaz éri el végleges állapotát. Ez alatt az idő alatt áteresztőképessége folyamatosan csökken, de végig jóval nagyobb, mint a felnőtteké, emiatt érdemes nagyon gondosan kiválasztani számára a megfelelő naptejet, amely nem tartalmaz veszélyes kemikáliákat.

Érdemes meggondolni, hogy kisgyermekeknél főleg fizikai fényvédőket használjunk, azaz olyan szerekkel kenjük a bőrt, amelyek megtörik és szétszórják a nap sugarait. Emellett természetesen a hidratálás sem maradhat el, hiszen a kicsik faggyútermelése minimális a felnőttekéhez képest.

És mire kell még figyelni a napozás közben, ha gyermekkel vagyunk?

A kisgyermek hőszabályozása – izzadás híján – messze elmarad a felnőttekétől, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy nehogy túlmelegedjen vagy hőgutát kapjon. A picik fejére biggyesztett kis napvédő kalappal megelőzhetjük a napszúrást, védhetjük az arcot és a szemeket. Érdemes néha megvizezve és alaposan kicsavarva a gyermek fejére tenni, ha nagyon meleg van. Itassuk a gyermeket sokat, hiszen a nagy melegben neki is szüksége van rá.

A megfelelő hőszabályozás híján gyakori a gyermekeknél az ún. melegkiütés kialakulása. Hűtsük a gyermek bőrét megfelelően és kezeljük cinktartalmú kenőccsel!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr297349776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása