Emlékeztek még arra, hogy gyerekkorunkban a szúnyogcsípésre a körmeinkkel keresztet kellett rajzolni, hogy ne viszkessen? A fene tudja hogyan, de nekem mindig működött... de most nem erről lesz szó :)
Mi az a keresztallergia?
A keresztallergia azt jelenti, hogy a meglévő allergia mellett, ha az allergénen kívül másik dolog is jelen van a beteg életében, akkor a tünetei kiterjednek. Bontsuk ki ezt a bonyolult összefüggést! Ha például allergiás vagyok a parlagfűre, akkor nem szabad dinnyét ennem, mert a tüsszögés és kötőhártya-gyulladás mellett még a szájpadlásom és a torkom is viszketni kezd, hogy majd' megőrülök.
Miért van ez? Mert bizonyos anyagok részecskéi a felépítésüket, kémiai szerkezetüket tekintve hasonlíthatnak az allergén részecskéihez, és ilyen módon, helyettesítik őket az allergén szerepkörben, fokozva ezzel a szervezetünk ellenreakciójának erősségét/körét.
Keresztallergia általában akkor szokott kialakulni, ha a szervezetben már amúgy is tombol a gyulladás és az immunrendszer teljes készültségben van. Ekkor már nem mindig tudja szétválasztani a hajszálnyira különböző molekulákat, így mindkettő képes kiváltani az immunválaszt.
Ugyanakkor tévedés a keresztallergiával kapcsolatban, hogy a meglévő légúti tüneteket fokozza, mert ha a dinnye virágjának pollenje okozna tüneteket, akkor arra lennénk allergiások. Ha légúti allergiához élelmiszer-keresztreakció társul, akkor a tünetek a tápcsatornában jelentkeznek. Vagyis a parlagfűre érzékenyeknél a dinnye torok- és garatviszketést, adott esetben hascsikarást válthat ki.
Jellemző pollen-élelmiszer keresztallergiák
parlagfű: görög- és sárgadinnye, paradicsom, uborka
fekete üröm: paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, kapor, kömény, ánizs, kamilla, dinnye, uborka, szerecsendió, bors, méz stb.
nyírfa: mogyoró, mandula, dió, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, zeller
fűfélék: paradicsom, búza, rozs, szója, földimogyoró, bab, borsó
földimogyoró: dió
diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag