Szabad egy ráncra? „Időskori” bőrápolás 40 éves kortól
2015. március 26. írta: Pereckeke

Szabad egy ráncra? „Időskori” bőrápolás 40 éves kortól

Mikor elkezdtem írni ezt a bejegyzést, akkor  bizony szembesülnöm kellett azzal, hogy leszálló ágban vagyok. Átlépve a negyvenéves kor küszöbét, már az idős korosztályba tartozom a bőrápolás szempontjából. Ha már így, nézzük csak meg, hogy milyen folyamatok kívánnak és milyen ápolást az érett/idősödő/idős bőr esetén.

40 felett

shutterstock_239290645_kicsi.jpg

Akármilyen fiatal(os)nak is érezzük magunkat, a ceramidjaink, a kollagénjeink, elasztinjaink száma már csökkenésnek indult. A bőrünk percről-percre veszít a rugalmasságából, víztartalmát egyre nehezebb pótolni, a sejtek közötti anyag megállíthatatlanul csökkenni kezd.

50 felett

A bőr vékonyodni kezd, ezért van az, hogy egyre nagyobb mértékben átlátszanak az erek. A kollagén és a többiek tovább bomlanak, a rugalmasság tovább csökken, a sejtek életfolyamatai lassulnak és egyre hiányosabbakká válnak, azaz lassan vagy egyáltalán nem regenerálódnak.

A mirigyműködés is lassul, a vérkeringés romlik, a faggyúmirigyek termelése lelassul és mindezen öregedési folyamatok hatására a bőr lassanként sorvadni kezd.

60 felett

A bőr irharétege vékonyodik, a bőralja zsírszövet csökken. A bőr felszíne kiszáradásra és hámlásra hajlamos. Rugalmassága és védőfunkciója folyamatosan csökken, sérülékennyé válik, ezáltal könnyen kap el fertőzéseket és bőrbetegségeket. A ráncosodás fokozódik, ahogy egyre nehezebb megtartani a bőr nedvességtartalmát.

Mit tehetünk?

A legfontosabb, hogy ha eddig nem tettük volna, iktassuk ki az életünkből azokat a krémeket, amelyek mesterséges adalékanyagokat (szín- és illatanyagokat), kőolajszármazékokat, parabéneket, tartósítószereket, SLS-t, és hasonló romboló hatású összetevőket tartalmaznak. Ilyenkor ez már tényleg nem játék, ezek rombolják a bőr szerkezetét, felborítják a víz és a faggyú egyensúlyát, rontják a sejtek állapotát és életfolyamatait, mérgezik a szöveteket.

Használjunk olyan krémeket, és pakolásokat, amelyek kollagént tartalmaznak, ez az az anyag, amelynek a szöveteink a rugalmasságukat köszönhetik. AHA-gyümölcssavakkal elérhetjük, hogy a kiszáradó, elszarusodó hámréteg azonnal távozzon a bőrfelületről és ne akadályozza meg a krémek felszívódását. Ezek fokozzák a bőr saját kollagén és elasztin-termelését is.

Nagyon fontos a bőr vérellátásának javítása is, amelyet részben az egész test vérellátásának javításával (pl. mozgással), részben arctornával és masszázzsal, részben pl. oxigénes kezelésekkel javíthatunk. Bátran forduljunk a természet patikájához, válasszunk gyógynövénykivonatokat tartalmazó termékeket, hiszen ezek gyakran természetes formában tartalmazzák pont azokat a hatóanyagokat, amelyekre a bőrünknek szüksége van. 

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr627299913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamaritánus 2015.03.27. 12:19:35

lehet, egyszerűbb lenne elfogadni, hogy senki nem lesz fiatalabb.
süti beállítások módosítása