Allergia az évkörben: második negyedév
2015. március 19. írta: KK Viki

Allergia az évkörben: második negyedév

Sorozatomat elsősorban a felső légúti allergiában szenvedők számára találtam ki. A téli időszak átmeneti megkönnyebbülést hozott számunkra, akik a virágporoktól szenvedünk és tüsszögünk évhosszat. Míg mindenki örömmel várja a tavaszt, nekünk már az első – mások számára még észrevehetetlen (pl. mogyoró, éger, szil stb.) – virágoktól is már könnybe lábad a szemünk, de nem a meghatottságtól, hanem a kötőhártya gyulladástól.

allergia_levego.jpg

 A márciustól májusig tartó időszakban elsősorban a fák borulnak virágba, bár május végén a füvek és gyomok is beszállnak a virágpor termelésébe.

Nézzük, mi virágzik március, április és május folyamán?

 A pollen-naptárak szerint ebben az időszakban a mogyoró már éppen befejezi a virágzást (március), míg az éger, a szil, a nyár, juhar, ciprusfélék, fenyőfélék és a fűz éppen most kezdi és náluk a jövő hónapban is tart majd.

 Áprilisban kezd rá a nyír, a kőris, a tölgy, bükk, gyertyán, platán és várhatóan ehhez csatlakozik fűféleként a szagos borjúpázsit, a réti ecsetpázsit.

 Május igazi dömpingnek számít a virágport illetően, bár ekkor is még döntően a fák és füvek pora jellemző: a fűz, nyár, nyír, kőris, tölgy, bükk, platán, ciprus és fenyőfélék virágzása már a múlt hónapból nyúlik át, új versenyzőként az erdei fenyő, akác csatlakozik. Egyre bővül a pázsitfüvek köre: angol perje, aranyzab, lándzsás útifű és más útifűfélék, csenkesz, csomós ebír, vadrozs, réti perje, csalán áll be a korábban felsoroltak közé. Ekkor kezdik a virágzást nemesített gabonáink is: árpa, rozs, búza.

  Nézzünk egy-két keresztreakciót, amely ebben a negyedévben előállhat!

 A nyír virágpora keresztreakcióba léphet a jelenlegi időszakban frissen kapható almával, vagy befőtt, illetve gyümölcslé formájában elérhető sárga-, illetve őszibarackkal, cseresznyével, meggyel. A nyírre allergiásoknak nem javasolt kókuszdiót, kivit, olajos magvakat fogyasztani, a zöldségek közül a paradicsom, sárgarépa, zeller, burgonya, petrezselyem, hagyma kerülendő.

 A pázsitfüvek könnyedén „összeakadhatnak” a burgonyával, zöldborsóval, babbal búza- és rozsliszttel, naranccsal, fehérrépával,földimogyoróval, szójával, paradicsommal.

 Gabonapollenekre vonatkozó allergia idején kerüljük az adott gabona lisztjét (vagy minden gabonából készült lisztféleséget)!

 

Folytatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr787281789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása