Paleo étrend: lépjünk beljebb a sűrűjébe
2015. március 18. írta: KK Viki

Paleo étrend: lépjünk beljebb a sűrűjébe

Több biztatást is kaptam tőletek az előző bejegyzés kapcsán, azért azt gondoltam, hogy szentelhetünk még helyet a Paleo-diétának. Továbbra is úgy érzem, hogy nem volna értelme végtelenbe nyúló elemzésekbe belemenni, de legalább az alapokkal ismerkedjünk meg, hogy mindenki, akit érdekelhet, lássa, hogy van-e értelme tovább olvasnia/keresnie, vagy nincs.

paleo.jpg

 

A következő bejegyzésben nézzünk néhány tévhitet, amelyet a „külsősök” táplálnak a paleósokkal szemben!

 

  1. Egyoldalú táplálkozás

 

Sokan, akik áttértek erre az étrendre, azt állítják, hogy változatosabban étkeznek, mint korábban. Ennek csak egyik oka, hogy a megszokott dolgokat ki kell váltani valami mással (valljuk be, a kenyér és egyéb pékáruk elég komoly alapját képezik a hétköznapi ember táplálkozásának). További ok lehet, hogy az átrendeződő anyagcsere miatt olyan dolgokat is megszeretünk vagy kívánni kezdünk, amit korábban nem. És még egy lehetséges magyarázat: a diéta divatossága miatt rengeteg anyag elérhető hozzá a neten (receptek, tippek, ötletek stb.).

 

 

  1. Az a sok olajos mag – biztos kövérek és csúnya a bőrük

 

Az olajos magvak egészségesek – lásd egy korábbi bejegyzésem – ugyanakkor senki nem mondja, hogy marékszám ennék a paleosok, pusztán azért, mert ezekkel lehet lisztet helyettesíteni (pl. mandulaliszt). Az igazság az, hogy a Paleo étrend követői általában pusztán a szabályok betartása mellett is meg szoktak szabadulni a túlsúlyuktól.

 

 

  1. Húst hússal esznek, mert azt szabad

 

Ez igaz, de legalább nincs miatta lelkifurdalásuk. A húst évekkel ezelőtt mumusnak kiáltották ki, és ez részben igaz is lehet, tekintve az időről időre kiszivárgó információkat, amelyek a „gyári” húsok antibiotikum, (stressz)hormon és egyéb szennyezőanyag-tartalmáról szólnak. Ugyanakkor, ha megfelelő forrásból sikerül húst beszerezni, igenis hasznos és gazdag beltartalommal bírnak. (Ehelyt elnézést kérünk a vegetáriánusoktól és minden más húsmentes étrend követőitől, akik természetesen nem értenek ezzel egyet. Ha akarjátok, ezeknek is szentelhetünk helyet, egy bemutatkozás erejéig.)

 

 

  1. Biztos állandóan azzal van elfoglalva, hogy mit egyen...

 

Igaz, hogy a Paleo-diéta jobban kedveli a friss élelmiszereket, mint az agyonfőzötteket, és a követői törekednek arra, hogy otthon készült ételeket egyenek. Ugyanakkor a korábban említett parttalan mennyiségű információforrásból könnyedén lehet egyszerű és gyorsan elkészíthető ételeket válogatni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr437281771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elvagyok 2015.03.18. 22:33:24

Pár észrevétel:
Diéta: ha valamiről kiderül, hogy számomra nincs jó hatással (pl. ha tejet iszom, és hasmenésem lesz miatta), akkor miért minősül diétának az, ha elhagyom? Egyáltalán értelmezhető-e diétának egy kedvezőtlen tápanyag fogyasztásának elhagyása?

Az a sok olajos mag – biztos kövérek és csúnya a bőrük: a bekezdésben leírtak önmagukban igazak, de nincs ok-okozati összefüggés közöttük. Erre oda kellene figyelni.

Húst hússal esznek, mert azt szabad: ez megint hülyeség, az alapelveknek a totális kiforgatása. Korábban nem azért kiáltották ki "mumusnak" a húst, mert hormonokkal kezelt állatok szolgáltak "forrásként"(bárcsak ez tették volna), hanem mert valakik kitalálták, hogy a vörös hús rákot okoz. Na persze...

Az utolsó bekezdés egyszerűen zagyvaság. Ha így akarja a posztoló népszerűsíteni a paleot, akkor inkább ne tegye...
süti beállítások módosítása