Lehetne inkább a hétfejű sárkányt?
2015. február 11. írta: KK Viki

Lehetne inkább a hétfejű sárkányt?

Bármilyen fenevaddal nehéz együtt élni, én már próbáltam párat. Lajossal, a csótánnyal még ifjonc koromban osztottam meg a közös alagsori albérletet. A pókok állítólag szerencsét hoznak, ezért nem szoktam bántani őket, de adtam már elő a pörgős-sikítóst a velük való konfliktusban. De bármelyiket inkább visszakívánom, mint a penészes lakást, mert ezek konkrét, megfogható dolgok, míg a penész szinte észrevétlen, ha itt harcolsz ellene, ott jön ki, ha ott, akkor megint máshol üti fel a fejét.

 Az a bosszantó, hogy a penész nem egyszerű esztétikai probléma. Nem csak arról szól, hogy a szürkeségével összerondítja a szép fehér/egyedileg kikevert színű, horrordrága tapétás falunkat. Nem csak annyi a gond, hogy lepereg alatta-felette-közötte stb. a vakolat. Sajnos a penész nagyon komoly károkozó, olyan gond, ami nem nagyon jár egyedül.

A lakás penészesedése gyakran több önmagában is aggodalomra okot adó együttható eredménye: a kevés vagy hiányzó külső szigetelés, a belső szellőzés/páramentesítés hiányossága, a vízvezetékek ősrégi volta, a túl jó nyílászárók stb. mind együtt támogatják ennek a bosszantó lakótársnak a burjánzását.

penesz.jpg

 Cserébe semmit nem kímél: a falkoszolás mellett belepi a szekrényben tárolt ruhákat és cipőket, olyannyira, hogy akár nagy ívben repülhetnek a kukába, mire észrevesszük. Beveszi magát a nem nagyon szellőző helyekre: ágymatrac és szőnyeg alá, szekrény mögé stb. Azon felül, hogy van és tönkreteszi a felületet, ahol megtelepszik, időnként spórákat bocsájt a levegőbe, amely nagyon erőteljes allergén az arra érzékenyeknek.

 Van néhány hatékony kezelési lehetőség, amellyel ideig-óráig visszaszorítható (teafaolaj pl. kiváló, hiszen az egyik legerősebb fertőtlenítő), de a végleges megoldást a szigetelés és a szellőzés megjavítás jelentheti csak.

Én mindenesetre – mivel szénanáthásként megvan a hajlamom a felső légúti allergiákra – megelőzésképpen, amíg ilyen helyen laktam, légtisztító sprayt használtam, ami megköti, semlegesíti az allergizáló dolgokat a levegőben. Fújtam, mint a kisangyal, de meg is úsztam a rohamokat, kellemetlenségeket.

 Mindenesetre ezt a problémát nem szabad hanyagolni, hiszen láthatjuk, hogy több területen is károkat okozhat, érdemes egy nagy levegőt venni, és szakemberrel, kisebb befektetés árán egyszer s mindenkorra elintézni a sárkányt, amelyiknek nem hét feje van, hanem annyi nő ki újra, ahányat levágsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr547157845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2015.02.11. 12:13:30

Lajos a csótány most épen szánkózik.

Akkor ez most valamiféle légtisztítóspré reklám akart lenni?

Kidkid · http://gyerekbutorda.hu/ 2015.02.11. 13:54:18

( Tudom, hogy a leírtak egy "amióta az x terméket használom, a falon is át tudok menni" hirdetésre fog hajazni, de nem, soha semmit nem kaptunk a gyártótól, a hatás ér meg egy piros pontot.)

Mivel nagyon zöldek vagyunk, penész és szagok ellen általában az olajas/ecetes vonalat próbáltuk (régi családi ház, nyílászáró csere után de még szigetelés előtt). Aztán ősszel, a párás időben kivirágzott az egész lakás fürdőtől a konyháig, valamit ki kellett találni. A boltban a Sz...ót ajánlották, amit nem túl nagy bizalommal, de kipróbáltunk. És tényleg működik. A szobát újra se kellett festeni (a szekrények mögött, több négyzetméter), a legjobb, hogy a kád és a csempe között, a penésztől elszíneződött sziloplasztot is visszaállította eredeti állapotába. A "kezelés" óta a penészfoltok nem jelennek meg újra (igaz nagyon lelkesek vagyunk a szellőztetésben). Az egyetlen hátránya, hogy büdös fertőtlenítő szaga van 2-3 napig, de aztán az is elmúlik.

Mészáros Laci 2015.02.11. 13:54:47

Az a penész ott nem szűnik meg, amíg az oka meg nem szűnik.
Az ok pedig kicsit leegyszerűsítve: a levegő párás + a fal hideg.

Mészáros Laci 2015.02.11. 13:59:05

@Kidkid:

Az akármilyen márkájú spray meggyilkolta a penészt, de a kiújulástól a szellőztetés ment meg titeket, vagyis a lakás meleg párás levegőjét a kinti hideg levegőre cserélitek, majd azt felmelegítitek, ezáltal szárazabb lesz a benti levegő.

Fekete Mamba 2015.02.11. 14:04:31

Tapasztalatból tudom, hogy a falak mázolgatása vegyszerekkel semmit nem old meg, soha nincs vége. A fölösleges párát ki kell vezetni. Vagy állandóan szellőztetni kell, vagy megfelelő rendszert (szellőzőlyukak, ventilátor) kell kiépíteni.

aleb19 2015.02.11. 14:10:43

Fekete Mamba

" A fölösleges párát ki kell vezetni. Vagy állandóan szellőztetni kell, vagy megfelelő rendszert (szellőzőlyukak, ventilátor) kell kiépíteni."
vagy ha nem akarod az utcat futeni feleslegesen esetleg hasznosabb a megfelelo szigeteles

Mészáros Laci 2015.02.11. 14:35:41

@Fekete Mamba:

a lakás levegőjének egészséges relatív páratartalma 50% körül van. ha ekkora páratartalom mellett penészedést okozó páralecsapódás van a falakon, akkor a gyakori szellőztetéssel (akár az energiatakarékos de igen drága hőcserélős szellőztető rendszerrel) a lakás levegőjét fogod szárítani. Lehet, hogy ha a belső levegő relatív páratartalma 25%-ra csökken, akkor megszűnik a pára lecsapódása a hideg falakon, de a száraz levegőben kellemetlen lesz a közérzet (kiszárad az orr, a török, a szem, több a levegőben szálló por).

5perc 2015.02.11. 14:41:02

@aleb19: A falba itatott mérgeket inkább hagyjuk. Viszont egy jó, aktív - páratartalom érzékeny - szellőztető rendszer kevesebb energiát visz el, mint az ablaknyitogatás. Egyik előnye a szigeteléssel szemben, hogy töredék áron kiépíthető. A másik előnye, hogy a falak szigetelése nem szünteti meg a párát a lakásban, így ha az ott van/ott marad, mindig találni fog egy leghidegebb pontot, ahol kicsapódhat. Nekem a szellőztető rendszer abszolút bevált.

5perc 2015.02.11. 14:47:47

@Mészáros Laci: Általában nem az 50%-os páratartalmú lakásokkal van a baj. Nálam a páratartalom érzékelő kapcsolója most 60%-on áll. A beépítés előtt meg zöld/sárga/szürke színekben pompáztak a falak.

kayaibrahim 2015.02.11. 14:48:45

A házunk előző tulajdonosa idejéből penészesedés nyomait mutatta. Vettem egy csomó páramérőt az ebay-en, hogy lássam mennyi is a pára. Tömör hátú szekrényt nem raktunk hideg falra. Az így szerelt beépített szekrényt kidobtam, átraktam. A spájzba is tettem páramérőt, ahol elég sötétre változott a fal színe, gondolom a penésztől. Nem vágattam szellőzőt az ablakokba, mert drága, és nem értem miért kéne a külvilágot fűteni folyamatosan. Eredmény: nincs sehol penész. Költség kb. 6000 Ft, 6 páramérőért. Ja és takarítani sem árt, mert a por és pára kombinációjából lehet penész, ha az egyik hiányzik, akkor már nem lesz.
A hitelesség kedvéért az esős ősz után találtam pár nagyon pici penészfoltot, de ezt a piacvezető Szavóval eltüntettem, ezen a gyakoribb szellőztetés nem segített volna a nagy külső páratartalom miatt. Miután mérni tudtam a páratartalmat láttam, hogy a szellőztetéstől nem csökkent. Ilyenkor csak a fűtés vagy páramentesítő segít.
Még egy apróság, teregetni a házban csak egy külön kis helységben szoktunk ahol a mosógép és a kazán van, itt folyamatos szellőzés van.
Először mérünk, majd gondolkozunk, majd cselekszünk.

kayaibrahim 2015.02.11. 14:52:49

Egy kis kiegészítés. A tömör hátú szekrények mögött rettenetes hideg lesz a fal, mert jól szigetel, a szekrény. Ezen a nagyon hideg falon biztosan lecsapódik a pára és biztosan penészes lesz. Segíthet ha a szekrény mögött tud áramlani a levegő, lábakon áll, elhúzzuk kicsit a faltól.

Arcade Macho 2015.02.11. 14:59:10

a hocserelo szellozteto helyett en inkabb a kompresszoros paramentesitot javasolnam
50e, mig a hocserelos szelloztetonel nem vagyok biztos hogy rendesen kiepitve megall fel milla alatt

5perc 2015.02.11. 15:02:29

@kayaibrahim: "Segíthet ha a szekrény mögött tud áramlani a levegő"
Az viszont azzal jár, hogy nem csak egyszer csapódik le az elzárt részen a pára az egyensúlyig, hanem folyamatos utánpótlást is biztosítasz a lakás melegebb, de hidegbe érve magasabb relatív páratartalmú levegőjéből.

5perc 2015.02.11. 15:04:05

@Arcade Macho: A kompresszoros páramentesítő általában csak korlátozott mennyiségű vizet tud tárolni, és ha megtelik nap közben,...

5perc 2015.02.11. 15:04:50

Bocs a sok okoskodásért, de már végigjártam az utat.

Arcade Macho 2015.02.11. 16:02:36

@5perc: szerintem 5 literes a tartalya, es kell legyen rajta erzekelo tulfolyas ellen, na most ha egy lakasban napkozben osszejon 5 liter emberi aktivitas nelkul, akkor az egy nagyon sulyos eset!

amugy meg be kell rakni valahova kozepre a furdo melle es rakotni a csatornara

5perc 2015.02.11. 16:57:30

@Arcade Macho: Ha egyet veszel és a fürdőszobába teszed, attól a nagyszoba vagy a hátsó kisszoba még párás marad, mert nincs légmozgás. A központi szellőztetővel ez megoldott és azt is szeretem benne, hogy minél hidegebb van odakint (kevesebb abszolút páratartalom), annál kevesebb beszívott levegő elég a belső relatív páratartalom adott szintre csökkentéséhez, azaz annál kevesebb energia megy ki az "ablakon".

aleb19 2015.02.11. 17:01:17

Arcade Macho
"ha egy lakasban napkozben osszejon 5 liter emberi aktivitas nelkul, akkor az egy nagyon sulyos eset!"

ha jol emlekszem a meretezesnel 1ember/1liter/8ora az alap... egycsalad alvassal siman hozza az 5litert

aleb19 2015.02.11. 17:03:39

5perc "jó, aktív - páratartalom érzékeny - szellőztető rendszer"

ezek azert eleg draga cuccok

Arcade Macho 2015.02.11. 17:21:14

@aleb19: en is olvastam ilyeneket de szamomra a lehetetlenseg kategoriajaba tartozott :)
mi van azzal aki 3 litert nem iszik meg egy nap?

Arcade Macho 2015.02.11. 17:27:26

@5perc: egy kozponti szellozteto olyan arban van mint egy kulso szigeteles :)
akkor elso korben inkabb a kulso szigetelest kellene rarakni

szelloztetni meg minek amugy marmint a paran kivul?
oxigen miatt nem kellene olyan sokat:
members.shaw.ca/tfrisen/how_much_oxygen_for_a_person.htm
31.1m3
For a person doing NASA type activity
1.9 days

nalunk 60m2es lakasban 2 szemelyre szamitva: 5 nap, azaz 2 naponta egy teljes legcsere es kesz

élhetetlen 2015.02.11. 19:36:03

Kicsit off, mert ahol meg kell oldani a problémákat, ott meg kell oldani. Amitől én frászt kapok, hogy egy olyan házba élek, ahol nincs ilyen probléma, és valami zsalubetonban tégla 60 centis fal, de az egyik lakó évek óta szigetelteni akarja az északi oldalt. Ráadásul „szakértő fiatal” támogatói is akadtak. És nem látják, hogy ebből milyen problémák lehetnek, pl a majdani penészedés.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.02.11. 20:27:54

Sajnos valóban csak szellőztetéssel és/vagy aktív páramentesítéssel oldható meg a probléma.
A tüneti kezelésnek viszont leghatékonyabb és legolcsóbb módja a virágfújó flakonba töltött hípó.

zoldborso 2015.02.11. 20:42:36

A szigeteléstől önmagában véve még nem lesz penész, ha eddig nem volt. Az a kérdés, hogy a nyílászárók mennyire passzentosan zárnak, és hogy mennyi a páratartalom. Nálunk mostanra teljesen eszkalálódott a penészhelyzet, én már mindenféle szakembert hívtam ide hőkamerás építészt is, szellőzőberendezésben utazó klímás mérnököt is. Kész fizika-továbbképzés volt. Három tényező van: a páratartalom, a hómérséklet, és a szellőzés. Ha a fal lényegesen hidegebb a benti, túlságosan párás levegőnél, a pára le fog csapódni a hideg falon, és megjelenik a penész. A penészesedés ellen tehát az is segít, ha belső hőmérséklet relatíve alacsonyan tartjuk. De az is segíthet, ha a fal hőmérsékletét növeljük a külső szigetelés révén, hogy ne essen a hőmérséklete a harmatpontig. A harmadik a szellőztetés avagy a levegő nedvességtartalmának csökkentése. A szellőztető rendszer sokba kerül és nem térül meg a befektetése (folyamatosan áramot használ, viszonylag keveset takarít meg a hőcserélős rendszer, sokba kerül a karbantartása is, és relatíve rövid az élettartama), úgyhogy csak akkor érdemes beleinvesztálni, ha valóban nagyon magas a páratartalom. A hőkamerás építész azt magyarázta, hogy a külső szigetelés önmagában is véget vethet a penészesedésnek. Az viszont nagyon gáznak hangzik, hogy csak az északi falat akarják szigeteltetni, mert a különböző falak különböző hőmérsékletűek lesznek... -- Az árakról még annyit, hogy a hőcserélős központi szellőztető valóban kb. ugyanannyiba kerül, mint a külső szigetelés, de csak akkor, ha az egész házat szigeteltetni kell. Nálunk a hőkamerás felvételek azt mutatták, hogy a tető szigetelése megfelelő, így pont a legdrágább tételt ússzuk meg, csak a függőleges falakat kell szigeteltetni. Így is milliós tétel lesz.

Nand 2015.02.11. 21:17:05

A szellőztetés mértékének alapja az 1000ppm alatti CO2 tartalom. Ez, egy 4 tagú családnál kb 100m3/h tudja.Hővisszanyerés nélkül se horror költség ezt visszafűteni, kb 10000 forint/szezon. A venit fogyaszt kb 3-10 W-ot, Hővisszanyeréssel is lehet szórakozni házilag de megtérülés helyett inkább a javuló komfort legyen a cél. Házilag is simán lehet csinálni 10-20 30 ezer forintból, teljesen profit meg kb 400 ezer forintból, nem kell túlbonyolítani. A résszellőzővel meg aza gond, hogy egyrészt párára nyit, nem CO2-re, valamint ha nincs a légcserének hajtóereje (nincs szél, nincs hőmérséklet különbség), akkor azon a kis lyukakon nem fordul 10m3 se óránként
Ami meg a sprét illeti.....

2015.02.11. 21:31:16

Szivembol szolt, en mar semmit sem teszek semmilyen sarokba a penesz miatt :( Tudom, hogy miert van (teto...), es mar esedekes a lakasfelujitas, alig varom, hogy megcsinaljuk, mert gyulolom enis :(

pacagánycsök 2015.02.11. 21:32:46

aki szavót vesz sikeres ember nem lehet. Szappanos hipó tízszeres áron.

nitro1 2015.02.11. 21:58:59

@pacagánycsök: Próbáltad is gyakorlatban, vagy csak fotelkémikusként osztod az észt? MI a pontos összetétel? Ha rányomom a tapétára, a festék fennmarad, de a penész lejön?

eßemfaßom meg áll 2015.02.11. 22:29:35

@5perc: "és ha megtelik nap közben,... "

csatornába köthetőt veszel.

Egyébként meg ahol nem 40% a páratartalom és van család meg gyakori mosás ott érdemes egy szárítógépen elgondolkozni teregetés helyett. 1,5-2l víz/mosás ami nem a levegőt párásítja hanem lecsorog a csatornába

eßemfaßom meg áll 2015.02.11. 22:36:31

@5perc: "Ha egyet veszel és a fürdőszobába teszed, attól a nagyszoba vagy a hátsó kisszoba még párás marad, mert nincs légmozgás"

nekem 1db van egy kb 50m2-es térben ami áll 4 helyiségből és korábban volt benne laza 80as pára, és szépen mindenhol levitte 55-re (mert ide van beállítva az érzékelője)

Labancz 2015.02.11. 22:41:04

Lehetett régen kapni egy Boracol nevű löttyöt, amiben nem klór, hanem bór volt a hatóanyag. Ha jól emlékszem svéd, vagy talán finn cucc volt. Ebben az volt a zseniális, hogy nem csak eltüntette a penészt, hanem meg is akadályozta azt, hogy később újra előjöjjön. Fogalmam sincs, hogy hol lehet most kapni, de ha valaki érti egy kicsit a kémiát, akkor esetleg vegyszerboltban érdemes beszereznie egy kis bórt és tenni egy kísérletet vele.

eßemfaßom meg áll 2015.02.11. 22:41:04

@élhetetlen: "de az egyik lakó évek óta szigetelteni akarja az északi oldalt. Ráadásul „szakértő fiatal” támogatói is akadtak. És nem látják, hogy ebből milyen problémák lehetnek, pl a majdani penészedés"

a fal szigetelésétől nem lesz penész, mi több csökken a penész esélye hiszen a meleg fal nem penészedik, a penész a meleg levegőből hideg falfelületen kicsapódó párában tenyészik. penész akkor lesz ha a régi nem légtáró ablakokat übermodern tengerealatjáróban is használható hermetikus műanyagra cserélik és nem gondoskodnak a szellőzésről amit addig a szarul záródó ablak elintézett. Szóva a "szakértő fiatal" támogatónak igaza van.

pacagánycsök 2015.02.12. 00:23:27

@nitro1: próbáltam. Az összetevőket olvasd el, rá van írva. A különbség: a szavóban kevesebb a nátrium-hipoklorit és illatosított. Pont.

kayaibrahim 2015.02.12. 02:30:38

Még egy érdekesség: a főzéstől érdemben nem változik a páratartalom, pedig ezt is sokat hallottam korábban.

Attila Sikes 2015.02.12. 07:02:30

Évekig küzdöttünk a penésszel családi házban. A dryvitolás segített valamennyit, de még mindig penészedett itt-ott. A megoldás egy kompresszoros páramentesítő volt. Eleinte kiszedett naponta kb. 15 liter vizet, aztán 2-3 hónap után már csak nappal üzemeltettük, és azóta kb. 5 liter vizet gyűjt össze. Nem csak a penész tűnt el, hanem az ablakokon sem folyik a víz. Így nem kell mindenféle vegyszerekkel fújkálni a falakat. Egyetlen hátránya, hogy elektromossággal működik, de miután kiszárította a falakat, havonta kb. 1500 ft-ba kerül.

gigabursch 2015.02.12. 07:42:23

Ha nem beázásos nedvesedésről illetve aljatból kapillárisan felhúzódó nedvességről van szó, akkor a penészesedésnek egyetlen oka van.
Páralecsapódás.
Annak meg szintén egyetlen oka van.
Rossz helyen van az épület szerkezetében a harmatpont.

Ez fakadhat hőhídból, rossz belső légkeringésből, nem normális hőmérsékleti és szobán belüli páratartalomból, de leginkább ezek kombinációjából.

Ha kizárásra került a fentről és llentről érkező víz (béha ez sem könnyű), akkor a falazás drywitolása nagyban hozzájárulhat a belső pára eltávolításához, ugynais az kiviszi a harmatpontot a fal (sőt a szigetelés) külső síkjára.
Persze ehhez kell homlokzati szigetelő anyag és megfelelő ragasztó, különben csak a szarnak adunk pofont.

Hozzá kell tenni, ahogy @Attila Sikes: írta. Egy velejéig átázott fal kiszáradása eltart egy darabig,

A vegyszerezés alapvetően nem segít.

Timnorc 2015.02.12. 07:49:43

A sok hasznos hozzászólás mellé (amik helyesen a levegő páratartalmáról szóltak) egy fontos dolgot hadd: Ez pedig a szükséges információ birtokolása.
Tehát javallott legalább a problémás helyekre páratartalom mérőt rakni, hogy folyamatosan ismert legyen számunkra a levegő aktuális páratartalma. (8-9 száz forint / db az olcsóbbak, de 2-3 ezer / db árúaknál nem kell drágább). A többi fentebb már elhangzott.

Blobov 2015.02.12. 08:47:33

Minket például a fűtésmérők bevezetése (félpanel) vágott tönkre: mindenki lejjebb tekerte a fűtését, ennek következtében a lépcsőház kihűlt, így a lépcsőház melletti falak jéghidegek=masszív hőhíd, penész azon a falon.

eßemfaßom meg áll 2015.02.12. 08:58:19

@kayaibrahim: ez attól függ mit főzöl. egy pirítóstól semmi nem változik, ha meg egy 5literes lábasból elfözöl 1-2 liter vizet akkor nőni fog légm3-től függően

Arcade Macho 2015.02.12. 09:44:12

@Nand: elnezest akkor en rosszat allitottam korabban

Arcade Macho 2015.02.12. 09:50:35

@Timnorc: hozza kell tenni hogy ezek a paratartalommerok az 500 Ft - 15e Ft kozotti arkategoriaban a megfeszitett szőr / haj elven mukodnek(pont mint az NDK idojaraselorejelzo bacsi+neni), es korantsem pontosak, lehet amugy kalibralni oket, 1 csesze so + pici viz egy zart edenyben es akkor allandosultan 75% kell legyen

eßemfaßom meg áll 2015.02.12. 09:57:35

@Arcade Macho: hozzá kell tenni, hogy nem is atomórát kell ezekkel a páramérőkkel beállítani, arra meg, hogy mutassák 75-ről 50re lement a pára arra alkalmasak. Nekem van egy csomóféle az 5$-os ebayes kis fekete digitálistól a többfajta időjárásállomásosig, és mindegyik szépen leköveti a változásokat.

Arcade Macho 2015.02.12. 10:37:15

@eßemfaßom meg áll: megfeszitett szőr / haj elven mukodnek azok a tobbfajta idojarasallomasos cuccok is, hiaba csilivili
komoly meromuszert kell venni ahhoz hogy mas alapon mukodot hasznalhassal (~ 30e)

de a valtozast lekovetik ez valo igaz

élhetetlen 2015.02.12. 10:45:38

@eßemfaßom meg áll: Jó, nem igazán sikerült leírnom az esetet. Biztosan más a gazdaságossága egy negyven centis panel szigetelésének, mint egy 60 centis téglafalnak, nem biztos, hogy megérné. Ráadásul a nappali úgy néz ki, hogy 70 cm fal, három méter plafonig érő ablak, aztán 70 cm fal. Nincs penészedés, nincs gond. Az ablakok. Három részre osztott, kecses dupla ablak. (A dupla sem véletlenül lett kitalálva). Kiszedtűk a redőnyt, benyomtunk egy köbméter üveggyapotot, kicsit illesztett az asztalos, rákerült ez a nútolt szigetelés, és a külső ablaktáblák kaptak egy hőszigetelő üveget. (nem valami szuper, talán 3-2-3-as), de a legvadabb északi szelet sem hallom, és hét ablaktáblát megúsztam kb 70 ezerből. De nem ez a lényeg, hanem, hogy továbbra is szép az ablakom. Az említett lakó ugyan kétszázezerrel lóg a közös költségből, de ő kicseréltette az ablakát. Eddig magánügye, de mikor a liftben macerál, hogy én miért nem, mondom, nem akarok erről beszélni, de miért nem, nincs rá pénzem? Most úgy érzem, mindenki, aki „ad magára”, az ablakot cseréltet, szigeteltet, ha van értelme, ha nincs.

eßemfaßom meg áll 2015.02.12. 13:54:05

@élhetetlen: 60 centis téglafalnak se árt a szigetelés, és egy dolog biztosan nem lesz a höszigeteléstől (a falétól): penész

hogy mitől lesz penész azt már sokan leirták fentebb.

élhetetlen 2015.02.12. 14:29:03

@eßemfaßom meg áll: Nézd, nem vitatkozom, nem értek hozzá. Nem azt írtam, hogy a 60 centis falnak árt a szigetelés, csak azt, hogy nem biztos, hogy megéri, főleg, ha, mint említettem, a fal szinte egy hatalmas lyuk (ablak). A másik, nem tudom, csak gondolom, hogy ha egy lakás egyik oldalát szigetelik, a másikat nem, akkor felborul az épület hőháztartása, amiből bármi lehet. Ugyanez az ablak esetében, egy másik lakó műanyag ablakra cseréltette a régit, kispórolta a szellőztetőt, gázvezeték csere után nem kötötték vissza a készülékét, míg meg nem oldotta. Egy csomó felesleges költségbe verte magát, mondom én, ahelyett, hogy hívott volna egy asztalost. Felajánlottam, megmutatom, mit csináltam én. Nem, mert ő is cseréltetett, meg ő is, hát ő is. Erről próbálok beszélni.
Továbbmegyek. Balatonon 40 nm, nincs aláalapozva, csak a falak alatt van valami keret (benőtt a gaz a fal és a parketta között). Az öcsém nyomja a szigeteljük körbe a házat szöveget. Mi lesz abból, ha alulról párolog a nedvesség, a fal meg nem szellőzik? Maradok az őszi víztelenítésnél. (nagyjából úgy tekintek az épületre, mint egy nem minden héten lebontandó sátorra ). Én csak próbálom ésszel kezelni a dolgokat.

eßemfaßom meg áll 2015.02.12. 15:55:27

@élhetetlen: "a fal meg nem szellőzik"

a fal nem szellőzik. Egyik se. na jó, egy faház deszkafala az igen, a hézagokon át.

élhetetlen 2015.02.12. 16:08:53

@eßemfaßom meg áll: Na, jó, feladom. Nem szellőzik, csak kívül hül, belül melegszik, vagy fordítva, felvesz párát egyik oldalon, leadja a másikon. Tényleg nem szellőzik. Csak, adott falamnál, ahol üzemszerűen megáll az esővíz kívül, mikor szakad, (kicsi az elvezető kapacitása), felstócoltam a nyolc karton ásványvizemet Aztán pár hónap múlva beláttam, hogy nem volt jó ötlet. (ami most nem okoz gondot, az gondot okozott, mikor megakadályoztam a természetes elpárolgást). Áttelepítem a kupacot. Nem értesz, vagy nem akarsz érteni?

eßemfaßom meg áll 2015.02.12. 17:49:48

@élhetetlen: nem vesz fel párát az egyik oldalon amit aztán lead a másikon . a fal szellőzése sima urban legend.

ha áztatod vizzel egy idő után átázhat, ha ezt eltakarod akkor soha nem szárad ki, de olyat, hogy levegőből párát felvesz aztán kiszellőzi a másik oldalon, csak olyan minimális mértékben képes megtenni ami kerekítési hiba alatt van bármilyen számításban. A ház a nyilázárókon-szellőztetőn keresztül szellőzik, nem a falon.

Nand 2015.02.12. 17:50:27

@Arcade Macho: Ha cégtől rendeled meg, akkor tényleg annyi, sőt.

élhetetlen 2015.02.12. 18:06:14

@eßemfaßom meg áll:Jól van, te tudod jobban, és nem akarsz érteni. Én sem azt akartam mondani, hogy a fal az egyik oldalon beszívja a levegőt, a másikon kifújja, csak azt, hogy, ha az egyik oldalon rendesen le van szigetelve, akkor arról az oldalról nem is tud párologtatni, kiszáradni. Most te iskoláztatsz a párát, vizet különbségen. És úgy tűnik, jól szórakozol. Igadat van, én mentem bele. Jó éjt!

eßemfaßom meg áll 2015.02.13. 12:58:53

@élhetetlen: tehetek én róla hogy elkezdtél hülyeségeket meg urbanlegendeket beszélni? Most akkor ne javítsam ki szerinted, hanem terjedjen tovább a butaság?

élhetetlen 2015.02.13. 14:28:07

@eßemfaßom meg áll: Zsenialitásod tudatának már nem tudok ártani, úgyhogy írok még pár sort. Szó se róla, volt pár melléfogalmazásom, amit utána magyarázhattam/magyaráztam. A szigetelésről: „Nem azt írtam, hogy a 60 centis falnak árt a szigetelés, csak azt, hogy nem biztos, hogy megéri, főleg, ha, mint említettem, a fal szinte egy hatalmas lyuk (ablak). A másik, nem tudom, csak gondolom, hogy ha egy lakás egyik oldalát szigetelik, a másikat nem, akkor felborul az épület hőháztartása, amiből bármi lehet. „ Biztosan hülyeség, urbanlegend.
A Balaton: „Mi lesz abból, ha alulról párolog a nedvesség, a fal meg nem szellőzik? „ Biztosan hülyeség. De te biztos vagy benne, hogy, ha egy alulról szigeteletlen házban, ami körbe szigetelve van, télen nincs fűtés, de a talaj nem úgy hűl át alatta, mint körülötte, nem fog tavaszra mindent megenni a penész? Persze, hogy biztos vagy benne. Örülök, hogy megvédted a világot a butaságtól.
Azzal is biztosan hülyeséget beszéltem, hogy adott ablakokat érdemes megjavíttatni, szigeteltetni, nem a műanyag ablak az egyetlen megoldás.
Nos, ennyit az én hülyeségeimről, és úriember nem csibész, jöhet egy lezáró alázás, elviselem, és befejeztem.

eßemfaßom meg áll 2015.02.13. 15:49:29

@élhetetlen: azmeg, nem lenne elég a hisztizés és magyarázkodás helyett annyit benyögni, hogy "upsz ezek szerint rosszul tudtam, ma is tanultam valamit"?

az ablakodról egy szót nem szóltam, kizárólag a fal-szigetelés-penész-szellőzikafal kérdéskörben javítottam ki a téveszméket.

élhetetlen 2015.02.13. 16:24:49

@eßemfaßom meg áll: Hát te is, mármint az első mondatodra utalnék. Mit is tanultam tőled, amit eddig rosszul tudtam? „60 centis téglafalnak se árt a szigetelés” A válaszom a következő volt: „Nem azt írtam, hogy a 60 centis falnak árt a szigetelés, csak azt, hogy nem biztos, hogy megéri, főleg, ha, mint említettem, a fal szinte egy hatalmas lyuk (ablak). A másik, nem tudom, csak gondolom, hogy ha egy lakás egyik oldalát szigetelik, a másikat nem, akkor felborul az épület hőháztartása, amiből bármi lehet.” Mit kellett volna tanulnom a hozzászólásodból?
A „fal nem szellőzik”-hez, „ha áztatod vizzel egy idő után átázhat, ha ezt eltakarod akkor soha nem szárad ki”, de, ha nem takarod, szigeteled, akkor kiszáradhat, ugye? Mit tanultam tőled?
A Balatoni felvetésről mit írtál, mit tanulhattam volna tőled?
Egyáltalán, tudsz valamit mondani, hogy a felvetett témákban mik voltak a téveszmék, és mit tanulhattam volna tőled? Megismétlem: mit tudtam rosszul, és mit kellett volna megtanulnom tőled?

eßemfaßom meg áll 2015.02.14. 11:18:41

@élhetetlen: "Megismétlem: mit tudtam rosszul, és mit kellett volna megtanulnom tőled? "

nem írom le újra, ha nem értetted meg az a te egyéni szocproblémád, felőlem élhetsz tovább a téveszméidben, de ha terjeszted ujra, megint kijavítom
süti beállítások módosítása