A bőrradírok fajtái
2015. október 01. írta: KK Kriszta

A bőrradírok fajtái

A bőrradírozás tehát arra való, hogy eltávolítsuk a bőrünk felszínéről az elhalt hámsejteket, amelyek amúgy is lepottyannának idővel.

Ezt a lepottyanást azonban lassíthatja/akadályozhatja a bőrünk felszínén található faggyú, sminkszerek maradványai, a levegőből rárakódott szennyeződések stb.. Az elhalt hámréteg és vele együtt a szennyeződések eltávolításának három lehetséges módja van (és ez megfelel a bőrradírok fajtáinak) a fizikai, kémiai és biológiai (enzim) hámlasztás.

shutterstock_237686485.jpg

A fizikai hámlasztás vagy radírozás során olyan szemcsék segítségével távolítjuk el a bőrünkről a nem oda való dolgokat, amelyek dörzshatással bírnak. Ilyenek lehetnek a kukoricadara és egyéb magőrlemények, kristálycukor, kovaföld, aprócska műanyaggolyók stb. amelyeket sűrű krémbe vagy zselébe ágyaznak. Mechanikai peelingnek is hívhatjuk ezeket. Természetesen annak is meg van a módja, hogy otthoni körülmények között is előállítsuk, illetve alkalmazzuk ezeket.

A mechanikai peelingnél óvatosnak kell lenni a szemcsefajta- és méret kiválasztásánál, hiszen a durvább radírozás egy érzékenyebb vagy kiszáradásra, sérülésre hajlamos bőrön akár sérüléseket is okozhat.

A kémiai radírozás lényege, hogy a hatóanyagok feloldják a hámsejtek közötti kémiai kötéseket, így kényszerítve távozásra a hámsejteket, illetve gyorsítva az alattuk elterülő rétegben az új sejtek képződését. Ilyen hatóanyagok jellemzően az AHA-savak, amelyek lehetnek gyümölcssavak, tejsav, glikolsav, illetve a BHA-savak, mint pl. szalicilsav. Az előbbi a felszínen, az utóbbi pedig a pórusok mélyén fejti ki inkább a hatását. Ezeknél nagyon fontos a mértékletesség, mert szintén problémákat okozhatnak!

A biológiai, vagyis enzimek segítségével történő hámlasztás a legmodernebb lehetőség a hámsejtek eltávolítására (bár a technológiát évezredek óta alkalmazzák, így sok más társával együtt inkább nagy visszatérő). Állati vagy növényi eredetű enzimek segítségével az elhalt hámsejtek közötti protein kötéseket feloldják, így téve lehetővé azok könnyebb távozását. Ez a módszer a pórusokból is szépen kioldja a szennyeződéseket, rendkívül kíméletes a bőrhöz, így bármely típusnál alkalmazható.

Legközelebb recepteket hozok, minden fajtából!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr577875554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása