Örömszülés a Mongan-módszer segítségével
2015. szeptember 25. írta: KK Kriszta

Örömszülés a Mongan-módszer segítségével

A szülés spirituális élmény. Akár akarjuk, akár nem, akár várjuk, akár nem a fejünk tetejére állít, gátakat szakít át bennünk, felkavar és átalakít, újra meg újra átrendezi az értékrendünket.

Attól függetlenül, hogy maga a szülés eseménye hogyan zajlik (persze nem lehet függetleníteni, de elviekben), az, hogy kihordtunk egy gyermeket majd a világra hoztuk, biztosítja, hogy soha többet nem leszünk olyanok mint előtte. Mondhatnánk hál' Istennek, hiszen az élet a változás.

shutterstock_62050492.jpg

Ugyanakkor a szülés alkalom. Lehetőség arra, hogy egy csomó mindent megértsünk, a helyére tegyünk, átkattintsunk vagy éppen elengedjünk. Rengeteg vita zajlik arról, hogy „aki császárral szült a nem is szült igazán”, meg „aki nem csendesen szült, az tönkretette a gyereke életét” stb.. Ezek végletes és alaptalan megállapítások, semmiképpen sem szeretném, ha bármi ilyesmihez halványan is közöm lenne. De arra mindenképpen szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem mindegy, se anyának, se babának, hogy hogyan élték meg a szülés eseményét, mennyire használták ki az ilyenkor kínálkozó alkalmakat.

Ha a körülmények, saját görcsei, félelmei nem engedik a kismamát, hogy „beleengedje magát” a szülés élményébe, óhatatlanul kívülálló marad, elmegy egy csomó élmény vonata az orra előtt. Sokszor ott megyünk tévútra, hogy szülő nőként azt gondoljuk, hogy nekünk ott teljesítenünk kell, meg kell felelnünk elvárásoknak (az orvostól, szülésznőtől, rokonoktól, nővérkéktől stb.), és így nyomást helyezünk magunkra, elbizonytalanodunk. Pedig senkinek nem kell megfelelni, csak és kizárólag a belénk kódolt módon bekapcsolódni a folyamatba.

Ez a legnehezebb része a dolognak. A medikalizált körülmények, a kismama betegként való kezelése, a folyamatos vizsgálgatás és ijesztgetés szinte lehetetlenné teszi, hogy elérjük a befelé figyelés lelkiállapotát. Hát ebben segíthet a Mongan-módszer, ettől válhat örömszüléssé egy rendkívül fárasztó, fájdalmas és amúgy félelmetes esemény is. Akiknek része volt már benne, azok életük egyik legfontosabb élményeként tartják számon, hiszen észlelték a kapukat, amelyek kinyíltak akkor ott a számukra, és jó néhányon be is léptek valószínűleg.

A természettel való összekapcsolódás az ősi csatornákon keresztül, saját hatalmas erőnk átélése, az ősbizalom kijavítása és annak megtapasztalása, hogy a saját sorsom az én kezemben van, az élet további részére kiható mélységesen átalakító élmény. Lehetőség, hogy helyreállítsuk cserepeire hullott nőségünket és hozzáférjünk annak ősforrásához.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr527820548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása