Mi az a hipnoszülés?
2015. szeptember 12. írta: KK Kriszta

Mi az a hipnoszülés?

A fura nevű eljárás másik neve a feltaláló/kifejlesztő neve után Mongan-módszer. A lényeg az, hogy a női test (egyébként sok területen nem csak a szülés vonatkozásában) tele van feszültséggel, görcsökkel, és ez megnehezíti a kisbabánk világra hozatalát.

Sok szakember, aki a női test és lélek folyamataival foglalkozik állítja, hogy se a menstruációnak se a szülésnek nem kellene, vagy nem annyira kellene fájnia, mint a valóságban teszi, abban az esetben, ha szorosabb kapcsolatban lennénk a testünkkel és a lelki folyamataink hatásaival, amelyet a szervezetünkre gyakorolnak.

Marie Mongan, aki pályáját hipnoterapeutaként kezdte, azt figyelte meg, hogy világszerte a nők legnagyobb része rendkívüli félelmeket táplál a szüléssel kapcsolatban, amely ismerősök, barátok és rokonok beszámolóin alapul. A nőkben évszázadok óta az a kép él, hogy egy szülésnek rettentően fájdalmasnak kell lennie, a baba világrahozatala kínok árán történik.

shutterstock_103943927.jpg

A szakember azonban azt tapasztalta a munkája során, hogy ha a nőket sikerül ellazítani, hozzásegíteni, hogy elengedjék a félelmeiket, kényszerképzeteiket és bízzanak saját testükben, a szülés élménye akár (szinte) fájdalommentes és kifejezetten örömteli is lehet. Módszerének lényege, hogy a várandósság alatt megtanítja a kismamákat az önhipnózis alkalmazására, akik aztán a szülés során is képesek lesznek előidézni maguknál ezt a stresszmentes, ellazult állapotot. A hipnózisban szülő nő átéli, hogy a szülés teljesen természetes folyamat, amelynek során nyugodtan rábízhatja magát teste történéseire.

Az önhipnózisban az ember tökéletesen éber, ugyanakkor valamiféle távolságot tart fenn a vele és a környezetében történő eseményekkel kapcsolatban. Érzékei kiéleződnek, a koncentrációja felfokozódik, és képes lesz a figyelmét oda irányítani, ahova ő maga akarja. Így a szülés során felerősödve tapasztalja saját teste és a kisbaba által kibocsájtott jelzéseket, figyelmen kívül tudja hagyni a zavaró körülményeket, teljesen el tud merülni az élményben és akadálytalanul engedi át a testén az érkező érzéseket, érzelmeket. Emiatt nincs görcsösség, nincs fájdalom, nincsenek elakadások.

Folytatom!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr397777444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása