Méz és szépségápolás
2015. szeptember 12. írta: KK Kriszta

Méz és szépségápolás

Tudtad, hogy a szupertáplálékként is emlegetett méz azon kevés táplálékok egyike (ha nem az egyetlen), amely soha nem romlik meg?

Kifejezetten magas cukortartalma (négyötöd részét szőlő és gyümölcscukor teszi ki) és tejsavtartalma megakadályozza a baktériumok szaporodását az élelmiszerben. Összesen kb. 190 különféle tápanyagot és vitamint tartalmaz, amelyek között minden ott van, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Évezredek óta fogyasztja az emberiség: a legkülönfélébb kultúrákban szolgált gyógyszerként és életelixírként.

Az utolsó mondatban leírtak nem csak az elfogyasztása esetén igazak, hanem a külsődleges használat során is. Az egyik legfontosabb hatása a magas cukortartalom által kifejtett fertőtlenítő hatás. A cukor nedvszívó hatása miatt elvonja a vizet a bőrfelületről, ezzel ellehetetleníti a baktériumok életét, és így elősegíti a sebek gyógyulását, valamint megakadályozza pl. sebek elfertőződését. A tejsavbaktériumok által kifejtett baktériumölő hatásokat csak nemrég kezdte vizsgálni a tudomány.

shutterstock_185058254.jpg

Ugyanakkor, ha a mézet krémek részeként használjuk, kifejezetten elősegíti a bőr hidratálását, ugyanezen tulajdonsága révén. A mézes ápolás puhává és feszessé teszi a bőrt, gátolja az öregedési folyamatokat, még a kifejezetten vízhiányos területeket és táplálja. Antioxidáns hatása révén elősegíti a sejtregenerációt, megakadályozza a rosszindulatú folyamatokat, és csökkenti a szabadgyökök számát a bőrben.

A mézben található tejsav (ami a méhek gyomrából kerül bele) számos előnnyel bír a bőrünkre nézve. Egyrészt hámlasztó funkciójával leradírozza az elhalt hámsejteket, másrészt stimulálja és táplálja a bőrsejteket, harmadrészt a mélyebb szövetekbe jutva fokozza a kollagén- és elasztinképződést.

Hogyan használhatjuk a mézet? Natúr krémekbe keverve (pl. kakaóvajjal vagy shea vajjal), vagy krémek alapelemeként. Egymagában vagy joghurttal, tojással, ricinusolajjal pakolásként, zabliszttel mélytisztító maszkként. Mézes-tejes fürdő összetevőjeként a testünket, mézes-olívaolajas pakolásként a hajunkat kényeztethetjük vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr417777470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása