Mi köze a gasztronómiának a coachinghoz?
2015. augusztus 07. írta: KK Kriszta

Mi köze a gasztronómiának a coachinghoz?

A múlt héten nagy vonalakban beszámoltam arról, hogy mi az a coaching és mire használhatjuk az életünk komfortosabbá és hatékonyabbá tétele során ezt a szolgáltatást. A coaching alapja a célzott kérésfeltevés, a coach ezzel állít tükröt az ügyfele elé, így indítva el saját belső útján, és így segítve hozzá, hogy ő jöjjön rá arra, mi a helyes út számára vagy a megfelelő döntés. Az alapvető tézisek betartásán túl a coachingnak számos eszköze van, sőt gyakori, hogy határ (és nem annyira határ) területekkel is összefog a cél elérése érdekében.

Határ-, illetve partnerterületnek bármi alkalmas lehet, amely mélyen fekvő gondolatokat, érzéseket szabadít fel, amely eszközéül szolgál, hogy a coachee, azaz a tanácsadó tevékenység alanya közelebb kerüljön saját magához, vagy új dolgokat tudjon meg saját belső világáról. Így lehetséges, hogy a coachingnak támogató tudományává vált a pszichológia, pszichoterápia, pszichiátria, a mentorálás és a facilitáció.

Mi is az a gasztronómia?

Sokat halljuk és mégsem tudjuk pontosan. A gasztronómia szó nem csak azokat az ételeket vagy főzési jellegzetességeket fedi, amelyek egy nemzetre vagy népcsoportra vonatkoznak. Alapvetően a kultúra és az étkezés illetve ételek összefüggéseit boncolgatja ez a tudományág, amelyet pontosabb volna művészetnek vagy éppen filozófiának nevezünk.

Amennyiben az embert a társadalma, a tanult kultúra határozza meg, ami megjelenik az étkezéssel kapcsolatos viszonyulásaiban, benyomásaiban és őrzött emlékeiben, úgy a kör körbeér a coaching segítségével. Aztán újra indul a másik irányba, amikor azt vizsgálják, hogy mit vált ki az emberből egy gasztronómiai élmény, hogyan jelenik meg maga az ember az étkezési szokásaiban, táplálkozási zavaraiban, és hogyan hatnak vissza rá az elfogyasztott ételek (és a bennük rejlő szellemiség).

shutterstock_146860622.jpg

Mi a gasztro coaching?

A gasztronómia és a coaching összekapcsolása hazánkban Horváth Norbert ötlete volt, aki szellemi műhelyet is alapított hozzá Egyhárom – Élménylabor elnevezéssel. A segítségükkel megtett gasztronómiai utazás során életünk élményei sajátos szemszögből kerülnek elő – mint Proust esetében a madeleine-nel – nem a történések szintjén, hanem a benyomások újraélése által.

Mindehhez új fogalmakat kell megismernünk, mint pl. gasztropszichológia vagy táplálkozáslélektan, amely a legősibb és legelemibb ösztönünk (a táplálkozás) és az ízek-illatok-látvány háromszögében testet öltő ételek összefüggéseit kutatja.

Folytatjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr1007684150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2015.08.07. 16:54:25

A gasztocoaching mar kb. az a kategoria mint a szellemsebeszet vagy az angyalterapia ...
Felkapott es divatos kifejezeseket vegyiteni szavak szintjen lehet, de ertelme vajmi keves van - persze mindig vannak akiket a legujabb, legcsudalatosabb, leglegleg akarmival meg lehet szediteni es bepalizni.
Azt hiszem Mark Twain örökbecsüje pont ideillik "Aki az emberek hiszekenysegere es butasagara alapozza megelheteset, az sosem fog nelkülözni" (vagy valami hasonlo)
süti beállítások módosítása