Mi az a coaching?
2015. július 31. írta: KK Kriszta

Mi az a coaching?

Néhány éve már hazánkban is forog a köztudatban ez a szó, megmondom őszintén, én se tudtam mit jelent pontosan. Azt gondoltam, hogy valamiféle életvezetési tanácsadás, és mint ilyen tele van vele a padlás. Hát, jelentem, utánanéztem, és nem azt jelenti, pontosabban nem úgy jelenti. Hogy is van ez?

A coaching egy tanácsadás nélküli tanácsadás, vagyis a coach-od (a szó alapvetően edzőt jelent), nem mondja meg mit csinálj, hanem partner abban, hogy te magad rájöjj. A vele való beszélgetésben, és a különféle módszerek mentén történő együttes munka során jó esetben lehetőséget kapsz arra, hogy egyre több mindent megtudj magadról, a benned rejlő mozgatórugókról, megfogalmazd a céljaidat és azt is felismerd, hogy milyen eszközökkel tudsz eljutni odáig.

A coaching lényege, hogy azokat az akadályokat igyekszik leküzdeni, amelyek közted és a céljaid között ágaskodnak – rajtad belül. Azaz az elméleti alapokat lerakó Tim Gallwey angol teniszszakértő szerint a legfőbb ellenséged rajtad belül létezik, nem odakint. A coaching célja a szakmai vagy magánélet minőségének javítása, a partner életének kiteljesítése a belső határok kitágítása által.

shutterstock_151972598.jpg

A módszerben az a csodálatos, hogy testre szabott, vagyis nem mindenáron más kalapját kell magadra erőltetned és parádéznod benne. A munka többnyire kettesben zajlik, a külvilág kizárásával (inger szinten is), de a terület '80-as évekbeli létrejötte óta születtek formabontó irányok is. A coachok többféle módszerrel dolgoznak (a legjobb, ha egy coach is több módszert ismer), amelyek részben pszichológiai alapokon nyugszanak. Jellegzetes módszer a partner beszéltetése és a kérdésfeltevés, amivel egyfajta tükröt állítanak az útkeresőnek.

A coachingnak több területe is van. A magánemberek számára nyújtott szolgáltatás a life coaching (erről írtunk részletesen). Az üzleti életben (közép)vezetői szerepeket vállaló alkalmazottak, illetve cégtulajdonosok a business coaching révén olyan attitűdöt és módszereket tanulhatnak, amelyek révén mind az üzleti partnerekkel való együttműködés, mind a vállalati belső munka is hatékonyabbá válik. Az alkalmazottak inspirálása, a kiégés elkerülése, a konfliktuskezelés és időgazdálkodás mind-mind részét képezi ennek a már rövid távon is kifizetődő módszernek.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr127665562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2015.07.31. 17:28:36

Drágán eladni MAGAD!
süti beállítások módosítása