Napozzunk! Miért fontos a D-vitamin?
2015. július 23. írta: KK Kriszta

Napozzunk! Miért fontos a D-vitamin?

Nem ma kezdődött a vita a hivatalos orvostudomány és az alternatív ágazatok között arról, hogy milyen szerepe van a vitaminoknak a szervezetünk működésében, milyen mennyiségre van szükségünk naponta, és milyen forrásból kell beszereznünk a szükséges mennyiséget.

Bár létezik hivatalos ajánlás, mind a gyermekek, mind a felnőttek (ezen belül a különleges életszakaszban levők, mint pl. kismamák), mind az idősek vitaminfogyasztására, de az gyakran töredéke a természetgyógyászok által ajánlottnak.

shutterstock_296342630.jpg

A csodás D-vitamin

A szervezetünk számára hosszú távon egyik vitamin se nélkülözhető, hiszen nagyon fontos szerepük van a testünk folyamataiban. Vannak azonban olyan vitaminok, amelyek hiányállapota kevésbé feltűnő, míg mások esetében nagyon is látszik, ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség. A vitaminok egy részét a szervezetünk képes előállítani (pl. D-vitamin), míg más részét minden esetben a táplálékokkal kell bevinni (pl. C-vitamin).

Tehát a D-vitamin azok közé tartozik, amelyek hiánya feltűnőbb a többiénél, mivel az immunrendszer irányításában óriási szerepe van, ezért közvetlenül hat a közérzetre, illetve arra, hogy a különféle környezeti hatások (baktériumok, stressz, fizikai megterhelés) mennyire viselik meg a szervezetünket.

A D-vitamin – amely tulajdonképpen egy hormon – többek között az immunrendszer szabályozásában vesz részt, méghozzá úgy, hogy velünk született és tanult ágait harmóniába hozza egymással. Megelőzi a túlreakciókat (allergiák), de stimulálja a védekezést, ha a testünktől idegen sejtek (pl. vírusok) kerülnek a szervezetünkbe.

A D-vitamin szabályozza a csontok felépítését és épségét, a kalciumbeépülést vezérlő gének működésén keresztül. A vitamin hatása, hogy a testünk pontosan annyi kalciumot vegyen fel amennyire szüksége van, és a vitamin akadályozza meg a kóros sejtburjánzást is.

Mi történik, ha napozunk?

Az emberi szervezet 20-50 000 NE (nemzetközi egység) D-vitamin szintetizál félóra napozás alatt (fürdőruhában). Természetesen ez arányosan csökken, minél több ruha van rajtunk, és ha naptejjel bekenjük magunkat, gyakorlatilag megszűnik. A felnőttek számára szükséges mennyiség a hivatalos ajánlás szerint most 400 NE. Szendi Gábor szerint megfigyelések igazolják, hogy ilyen bevitt mennyiségnél, ha nem napozunk rá, a vitamin mennyisége csökken a vérben.

Az örömhír az, hogy az ember képes megtermelni a maga számára a szükséges mennyiségű vitamint, ha van elég napfény (persze télen ez nehézkesebb), de a számokat összehasonlítva mindenki döntse el, hogy mennyi legyen az annyi...

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr807649960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása