Fürdessük Mircit természetes szerekkel!
2015. július 16. írta: KK Kriszta

Fürdessük Mircit természetes szerekkel!

Normális körülmények között a macskák fürdetésére nincs szükség, hiszen tiszta és szagtalan állatok. Mégis – főleg ha kijárós az állat – előfordulhat olyan helyzet, rá kell vennünk magunkat és a nyávogógépet, (ami sokkal-sokkal nehezebb), hogy a zuhany alá álljon. Néha az is előfordulhat, hogy a fürdetés oka valamilyen mérgező szennyeződés (tudvalevő, hogy a macska mosakszik, így számára sokkal több dolog tud mérgező lenni).

Ez utóbbi helyzet egyáltalán nem egyszerű, hiszen ha valamilyen vegyszerről van szó, érdemes utánanézni annak is, hogy mi semlegesíti azt, illetve, hogy a vízzel való érintkezéssel nem okozunk-e nagyobb galibát.

shutterstock_283781216.jpg

Száz szónak is egy a vége, Mircit meg kell fürdetni, mit használjunk? Mivel a macska mosakszik, ahogy már korábban is említettem, nagyon meg kell válogatni, hogy mit teszünk rá sampon gyanánt. Semmiképpen ne próbálkozzunk mindentudó parttalanul habzó szerekkel, öblítőkkel, amiket nem tudunk maradéktalanul kimosni a bundájából mert lehet, hogy szép tiszta, de beteg macska lesz az eredmény.

Érdemes természetes szerekben gondolkodni, mint szódabikarbóna (lásd a kutyafürdetésről szóló bejegyzésemet), de bátran próbálkozhatunk pl. mosódió levével is. Ez utóbbi azért is jó, mert nem kell órákig mosogatni, öblítgetni, mert könnyen lemosható. 10-12 diót tegyünk fél liter vízbe, negyedóráig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni, és ezzel essünk neki szőrös kedvencünknek. Langyos vizet használjunk, és végül bölítsük le alaposan a készítményt. Ez normál esetben kiválóan tisztít, de nagyon makacs szennyeződések esetében nem elég.

Régi népi módszer – akármilyen furán hangzik is – az olajos szennyeződéseket másfajta zsiradékban feloldani (általában olyanban, amit már könnyebben le lehet mosni), majd azt a szennyeződést eltávolítani, kímélőbb eszközökkel. Ezen alapul a tojásos hajmosás elve is. Ha a cicára valamilyen zsíros szennyeződés tapadt, megpróbálhatod tojássárgájával eltávolítani (ami aztán vízzel lemosható), de érdemes olajjal is próbálkozni, ami fellazítja pl. a gépzsírt és így már akár a mosódiós oldat is működik.

Ne felejtsük el: szigorúan tilos a macskának nekiesni benzinnel, acetonnal, alkohollal, hígítóval és más oldószerekkel! Ne használjunk a macska bundáján illóolajokat, mert sérülést is okozhat és nagyon bánthatja az érzékeny orrukat! Ha a leírt módszerek nem segítenek, vagy a szennyeződés nagyon súlyosnak tűnik, mérlegelni kell, hogy a kísérletezés helyett nem érdemesebb-e levágni az állat szőrét.

A bejegyzés trackback címe:

https://noivonalak.blog.hu/api/trackback/id/tr727632810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása